Cycloon aan land bij grootste vluchtelingenkamp ter wereld: 'Ramp in wording'
Bangladesh en Myanmar zetten zich schrap voor cycloon Mocha. De orkaan is rond het middaguur (lokale tijd) aan land gekomen. Zo'n 400.000 mensen zijn geëvacueerd.
In Bangladesh zijn al zeker 300.000 mensen naar veiligere gebieden gebracht en in Myanmar 100.000. Met name mensen die wonen in lager gelegen gebieden of aan de kust zijn geëvacueerd.
Mocha is de zwaarste storm sinds cycloon Sidr in 2007. De orkaan heeft windsnelheden tot 260 kilometer per uur. De storm zou golven van vier meter hoog kunnen veroorzaken.
Grote gevolgen
De cycloon zal naar verwachting razen over een gebied waar meer dan twee miljoen mensen wonen, de meesten binnen de deelstaten Rakhine en Chin in Myanmar. Als de storm verder landinwaarts trekt, kunnen de gevolgen nog groter zijn, waarschuwt het satellietcentrum van de Verenigde Naties.
De (verwachte) route van orkaan Mocha:
Hulpverleners maken zich met name zorgen over het lot van meer dan een miljoen Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar die wonen in kampen in de badplaats Cox's Bazar in Bangladesh, de plek waar de orkaan aan land komt. De groep telt ook een half miljoen kinderen.
Rohingya is een islamitische minderheidsbevolking in Myanmar, die door de regering van het land wordt gezien als 'ongewenste vreemdelingen'. Duizenden mensen vluchtten de grens over na hardhandig optreden van de regering in 2017.
'Ramp in wording'
Het kamp in Cox's Bazar is het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Het is volgepakt en mensen wonen er in geïmproviseerde huizen, die niet bestemd zijn tegen hevige regen of harde windstoten.
"Dit is een grote ramp in wording", zegt Marc de Jong van Buienradar. "Het ding komt aan land op een van de slechtst mogelijke plekken die je je kunt voorstellen."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Mocha is met een categorie vijf aan land gekomen. Dat is het hoogste niveau. De Jong: "Naast de windsnelheden van 260 kilometer per uur, heeft de orkaan windstoten van 300 kilometer per uur. Ter vergelijking: bij storm Eunice die vorig jaar februari over Nederland kwam hadden we windstoten van 150 kilometer per uur."
Volgens de meteoroloog is vooral de grote hoeveelheid water een probleem. "Die kant van Bangladesh is heel laag gelegen. En ze hebben daar gewoon geen geld voor dijken. Door de cycloon komt het zeewater veel hoger te staan. En daarnaast is er een enorme hoeveelheid regenval. Er valt soms een jaarhoeveelheid regen in 24 of 48 uur. Dat zorgt voor overstromingen en aardverschuivingen."
'Geen capaciteit om vluchtelingen te evacueren'
De vluchtelingen in de badplaats zijn afhankelijk van vrijwilligers als het gaat om noodhulp. Volgens Enamur Rahman, minister voor rampenbestrijding in Bangladesh, is er 'geen capaciteit' om de Rohingyas te evacueren.
In Myanmar heerst chaos nadat het leger er twee jaar geleden een staatsgreep pleegde. Zo'n zes miljoen mensen hebben momenteel al humanitaire hulp nodig.
Klimaatverandering speelt een rol bij het extremer worden van orkanen, omdat warm zeewater een belangrijke voedingsbron is voor orkanen. De golf van Bengalen, waar supercycloon Mocha aan kracht won, is momenteel twee graden warmer dan gemiddeld in mei.