Salderen wordt afgebouwd

Stroom 's avonds goedkoper én viezer: 'Daltarief niet van deze tijd'

Door Ischa Gerrits··Aangepast:
© Getty ImagesStroom 's avonds goedkoper én viezer: 'Daltarief niet van deze tijd'
RTL

"Als je gebruik maakt van dubbeltarief kun je veel voordeel hebben." Wie de site van energie-aanbieder Essent leest, wordt aangemoedigd om elektrische apparaten vooral 's avonds, 's nachts en in het weekend aan te zetten. Het nadeel: groen is het niet en eigenlijk is het voor de elektriciteitsvoorziening ook niet meer nodig. Experts zeggen ook: het eind van het zogenoemde dubbeltarief zou weleens dichtbij kunnen zijn.

Het wringt. Als je gebruik maakt van piek- en daltarieven is je stroom 's avonds en in de nacht goedkoper. Dat zijn alleen wel de momenten waarop onze stroom vooral wordt opgewekt door bijvoorbeeld gas- en kolencentrales. Gebruik je overdag stroom, dan komt dat - helemaal op zonnige dagen - vooral uit hernieuwbare bronnen. Zon en wind dus.

Kolencentrales moesten hele nacht draaien

Maak je gebruik van dubbeltarieven en heb je geen zonnepanelen, dan sta je voor de keuze: of grijs en goedkoop, of groen en duur. Voor bezitters van zonnepanelen geldt dat zij de hoeveelheid stroom die ze zelf opwekken, op jaarbasis gratis mogen gebruiken, de zogenoemde salderingsregeling. Maar ook voor hen geldt dat ze 's avonds grijze stroom zullen gebruiken, en overdag voornamelijk groene. De mensen met een dynamisch energiecontract moeten al helemaal goed opletten wanneer ze stroom gebruiken. Bij hun verandert de stroomprijs continu, in dit artikel lees je er meer over.

Dat piek- en daltarief is niet meer helemaal van deze tijd, zegt energiedeskundige Martien Visser van de Hanzehogeschool in Groningen. "Het stamt nog uit de tijd dat we kolencentrales de hele nacht wilden laten draaien. Dan werd die stroom meteen gebruikt. Nu is dat veel minder."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Energieaanbieder Pure Energie schrijft op de website dat de verschillende tarieven er in het verleden voor zorgden dat het stroomverbruik beter verdeeld werd, om zo grote stroompieken te voorkomen. "De elektriciteitsnetwerken van nu zijn goed bestand tegen deze verschillen, maar toch maken we nog steeds onderscheid in piek- en daluren."

Van die dubbele tarieven maken nog steeds veel mensen gebruik. Precieze cijfers zijn er niet, maar een woordvoerder van Energie Nederland meldt dat er waarschijnlijk miljoenen huishoudens zijn die de tarieven hanteren.

Misschien helemaal geen piek- en daltarieven meer

Er zijn wel degelijk ontwikkelingen in de discussie rond piek- en daltarieven, ziet Visser. "De prijs van piek- en daltarieven zijn de laatste jaren al dichter bij elkaar gekomen. Ik denk dat het over een paar jaar misschien wel helemaal niet meer bestaat."

Dat beaamt woordvoerder Rianne de Voogt van Eneco: "Er worden nu veel gesprekken gevoerd over dit onderwerp. Wie weet draaien we het ooit wel om, maar veel van dit soort regelgeving ligt ook vast in de wet."

Salderingsregeling

De aanpassing van de eerder genoemde salderingsregeling kan een groot verschil gaan maken. Nu is het zo dat eigenaren van zonnepanelen hun geleverde stroom op jaarbasis gratis kunnen gebruiken. Wek jij dus bijvoorbeeld jaarlijks 1000 kwh op met je panelen, dan krijg je ook 1000 kwh gratis per jaar. Ook als je 's nachts grijze stroom gebruikt.

Maar de salderingsregeling zal vermoedelijk worden afgebouwd. Een plan daarvoor heeft al een meerderheid gekregen in de Tweede Kamer, de Eerste Kamer moet er nog over stemmen. Het voornemen is dat je dit en volgend jaar al je opgewekte stroom nog kunt salderen. Daarna wordt dat stapsgewijs minder, zo zie je hieronder: 

  • 2023: 100 procent
  • 2024: 100 procent
  • 2025: 64 procent
  • 2026: 64 procent
  • 2027: 55 procent
  • 2028: 46 procent
  • 2029: 37 procent
  • 2030: 28 procent
  • 2031: 0 procent

Als de regeling wordt afgebouwd, is het voor eigenaren van zonnepanelen financieel interessant om overdag stroom te gebruiken. Op dat moment gebruiken ze namelijk direct hun eigen opgewekte stroom. Gebruiken ze 's avonds stroom, dan moeten ze de portemonnee trekken.

Grote export elektriciteit

Ondertussen stapelen we record op record als het gaat om het opwekken van groene stroom. Afgelopen weekend nog exporteerde Nederland volgens Visser de grootste hoeveelheid elektriciteit ooit.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Alles bij elkaar genomen wordt het dus in de loop van de komende jaren steeds interessanter om je stroom overdag te gebruiken, helemaal als je zonnepanelen op je dak hebt liggen.   

Zonnepanelen voor bijna iedereen lucratief

Voor de mensen zonder zonnepanelen ligt het net iets anders. Stel: je buurman heeft zonnepanelen en jij niet. Dan gebruik je overdag wél de groene stroom die in jouw buurt wordt opgewekt, maar je profiteert niet van de salderingsregeling. 's Avonds gebruik je voornamelijk grijze stroom, die - als je dubbeltarief hanteert - wel goedkoper is. Niet goed voor het klimaat, wel voor je portemonnee dus.

Lenen voor zonnepanelen levert vaak gratis geld op: 'Jammer dat mensen dit niet weten'
Lees ook

Lenen voor zonnepanelen levert vaak gratis geld op: 'Jammer dat mensen dit niet weten'

Iedereen maar aan de zonnepanelen dan? Veel mensen denken dat het voor hen te duur is. Maar dat blijkt in de praktijk mee te vallen, zo lees je in dit artikel. Sterker nog: voor een gemiddeld huishouden is het zelfs lucratief. 

Conclusie? Met steeds meer zonnepanelen en minder kolen- en gascentrales lijken piek- en daltarieven hun langste tijd te hebben gehad. En straks wordt de salderingsregeling ook nog afgebouwd: "Dan wordt het pas echt aantrekkelijk om je eigen stroom te gebruiken."

Lees meer over
ZonnepaneelElektriciteitNederland