Pensioenhervorming

PvdA en GroenLinks: 'Geef pensioenfondsen extra tijd voor overgang'

Door Roel Schreinemachers··Aangepast:
© ANPPvdA en GroenLinks: 'Geef pensioenfondsen extra tijd voor overgang'
RTL

Pensioenfondsen moeten één of twee jaar extra de tijd krijgen voor de overgang naar het nieuwe stelsel. Daarvoor pleiten de Senaatsfracties van PvdA en GroenLinks. Verder willen ze dat er snel een permanente regeling komt voor mensen met een zwaar beroep. Steun van de twee partijen is cruciaal om de pensioenwet door de Eerste Kamer te krijgen.

De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel is volgens PvdA-senator Ferd Crone een ingewikkelde operatie. Pensioenfondsen krijgen daarvoor in de huidige plannen tot 2027 de tijd. "Snelheid is minder belangrijk dan kwaliteit. Het moet goed gaan. Dus misschien moeten we er één of twee jaar extra voor nemen."

Verder willen PvdA en GroenLinks de toezegging van pensioenminister Carola Schouten dat er een permanente regeling komt voor mensen met een zwaar beroep, zodat zij eerder met pensioen kunnen. Zo’n regeling is er nu ook, maar die stopt over twee jaar.

Doorgaan

"Die regeling moet doorgaan" zegt Crone. "En hij moet iets royaler worden, met name voor lagere inkomensgroepen." Volgens de PvdA’er ga je er met de huidige zwareberoepenregeling te veel in inkomen op achteruit, waardoor mensen met lage inkomens zich nog steeds niet kunnen permitteren om eerder te stoppen met werken.

Morgen is het debat in de Eerste Kamer over de pensioenwet. Het is de laatste horde voor de hervorming van het pensioenstelsel na jaren van discussie en tientallen Kamerdebatten over het onderwerp. "Het zal een inhoudelijk en ook een lang debat worden", zegt minister Schouten. "Dat is goed en ik zie er naar uit."

In onderstaande video leggen we uit wat er gaat veranderen:

Tekortkomingen

De tekortkomingen van het huidige stelsel worden steeds duidelijker. Door de grote zekerheid die wordt beloofd over het pensioen dat je aan het einde van de rit krijgt, konden de meeste pensioenen jarenlang niet omhoog of moesten zelfs worden gekort. Pensioenfondsen moesten namelijk grote sommen geld in kas houden om die pensioenbelofte waar te kunnen maken.

Als de Eerste Kamer instemt met de pensioenhervorming, krijgt iedereen een persoonlijk pensioenpotje. "Zodat straks duidelijk is: dit is wat je opbouwt", licht Schouten toe. De zekerheid die je nu hebt over het pensioen dat je aan het einde van de rit krijgt wordt losgelaten. Op deze manier kunnen in goede tijden de pensioenen sneller omhoog.

Keerzijde

Daar zit wel een keerzijde aan: in slechte tijden gaan de pensioenen ook sneller naar beneden. Je pensioen gaat dus meer meebewegen met de economie. Er komt wel een soort algemene spaarpot om grote klappen op te vangen, om te voorkomen dat pensioenen bij een grote economische dip ineens hard omlaaggaan.

Volgende week stemt de Eerste Kamer over de pensioenwet. Als de Senaat groen licht geeft kan de grootste hervorming van ons pensioenstelsel in tientallen jaren in gang worden gezet.

Een nieuw pensioenstelsel: wat gaat er veranderen en waarom?
Lees ook

Een nieuw pensioenstelsel: wat gaat er veranderen en waarom?

Lees meer over
Carola SchoutenFerd CroneMinisterie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidPensioenenPensioenakkoord