Ook 11-jarige bedreiger

Meer meldingen van bedreiging politici, meeste voor Wilders

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Peter HilzMeer meldingen van bedreiging politici, meeste voor Wilders
RTL

Politici hebben zich niet eerder zo vaak bij de politie gemeld vanwege bedreigingen als in 2022. In totaal kwamen vorig jaar 1125 meldingen binnen van bedreiging en opruiing aan het adres van Kamerleden en bewindspersonen. Dat is bijna twee keer zoveel als het jaar ervoor.

Toen ging het om 588 meldingen. De meldingen werden gedaan bij het Team Bedreigde Politici (TBP) van de politie Den Haag.

1125 meldingen

De stijging komt vooral voort uit het toegenomen aantal meldingen door één Tweede Kamerlid, Geert Wilders. Minimaal de helft van de 1125 meldingen kwam van de PVV-leider. Veel dreigementen die hij ontving kwamen van buiten de Europese Unie. Vooral uit Pakistan kwamen veel dreigementen.

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken)  zei eerder dat de bedreigingen 'volstrekt onacceptabel' zijn en Nederland er zo nodig tegen blijft protesteren. Nederland heeft Pakistan al meerdere keren aangesproken op de bedreigingen. 

Hoekstra: Pakistan aangesproken op bedreigingen tegen Wilders
Lees ook

Hoekstra: Pakistan aangesproken op bedreigingen tegen Wilders

Het OM concludeerde dat vorig jaar 889 meldingen gingen om een strafbare bedreiging. Bijna 600 van de 889 strafbare bedreigingen kwamen uit landen als Pakistan. Het jaar ervoor lag het aantal strafbare bedreigingen een stuk lager: 373.

Via sociale media

Zes verdachten staan vandaag terecht voor het bedreigen van politici. De verdachten zouden onder anderen Mark Rutte, Sigrid Kaag, Lilianne Ploumen, Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge hebben bedreigd. Het gaat om dreigementen via social media in 2021 en 2022.

De meeste bedreigingen worden gedaan via social media. In zo'n geval is het vaak ingewikkeld om te achterhalen wie er achter het account zit. Tussen de bedreigers zat ook een 11-jarige, bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving in het AD. Met zijn familie zijn gesprekken gestart. Aan wie de bedreiging was gericht, kan het OM niet zeggen.

Sigrid Kaag was een van de politici die vorig jaar bedreigingen had ontvangen.© ANP
Sigrid Kaag was een van de politici die vorig jaar bedreigingen had ontvangen.

Volgens het OM blijft het bedreigen van politici 'een hardnekkig probleem' en is maatschappelijke onrust een van de belangrijkste oorzaken van de toename.

Brandende fakkel voor huis Kaag

Vorig jaar kwam het in 37 gevallen tot een strafzaak, in 127 gevallen loopt het onderzoek nog. De zwaarste straf was voor de man die op 22 januari vorig jaar met een brandende fakkel voor het huis van de minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) stond. Hij kreeg vijf maanden cel. Ook werden er taakstraffen uitgedeeld tot 120 uur.

Lees meer over
Geert WildersPolitiekTweede KamerBedreigingNederland