'Ongrondwettelijk TikTok-verbod'

TikTok spant rechtszaak aan tegen staat Montana om verbod app

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Jaap ArriensTikTok spant rechtszaak aan tegen staat Montana om verbod app
RTL

TikTok heeft gisteren een federale rechtszaak aangespannen tegen de staat Montana, nadat de Amerikaanse staat vorige week een wet heeft aangenomen om het sociale medium te verbieden.

TikTok verklaart in de rechtbankpapieren: "We verzetten ons tegen Montana's ongrondwettelijke TikTok-verbod om ons bedrijf en de honderdduizenden gebruikers van de app in de staat te beschermen".

Wet tegen TikTok ondertekend

Greg Gianforte, de gouverneur van Montana, ondertekende vorige week een wet die Montana de eerste Amerikaanse staat maakte waar TikTok wordt verboden.

Met de wet wordt het illegaal voor appstores van Google en Apple om de app van het Chinese technologiebedrijf ByteDance aan te bieden in de staat. Inwoners die de app gebruiken worden niet gestraft. De wet moet ingaan op 1 januari 2024.

Verbod op TikTok in Amerikaanse staat Montana
Lees ook

Verbod op TikTok in Amerikaanse staat Montana

"De staat heeft deze buitengewone en ongekende maatregelen genomen op basis van niet meer dan ongegronde speculatie", zegt TikTok in de aanklacht.

Informatie van gebruikers

De app heeft wereldwijd meer dan een miljard gebruikers en wordt veel gebruikt in de Verenigde Staten en Europa. Er bestaat angst dat de Chinese autoriteiten en geheime diensten de app zouden kunnen gebruiken om informatie van gebruikers te verzamelen of om gebruikers te beïnvloeden.

Om die reden werd de app in meerdere westerse landen al verboden voor overheidspersoneel. TikTok heeft dergelijke beschuldigingen afgewezen.

Lees meer over
TikTokLink in bioVerenigde Staten