Staat stelt Belgisch bedrijf 3M aansprakelijk voor PFAS-schade in de Westerschelde

Het Belgische concern 3M is door minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aansprakelijk gesteld voor de schade die is veroorzaakt door vervuiling van de Zeeuwse Westerschelde met PFAS. Dat heeft de landsadvocaat aan het bedrijf laten weten.
Minister Harbers: "Er zit te veel PFAS in de Westerschelde. Dat leidt tot zorgen bij omwonenden, maar ook tot financiële schade bij bijvoorbeeld vissers en Rijkswaterstaat. Ik vind dat de vervuilers moeten betalen, niet de gebruikers en beheerders. Het aansprakelijk stellen van 3M past bij dat uitgangspunt."
28 claims
Eerder deze maand maakte de provincie Zeeland bekend dat zij de schade die is veroorzaakt door de vervuiling wil verhalen op de Vlaamse vervuilers. De provincie heeft daarvoor een meldpunt geopend voor ondernemers.
Vroeger werd PFAS gezien als wondermiddel, maar het veroorzaakt nu veel schade, zo zie je in onderstaande video:
Inmiddels zouden er al 28 claims zijn binnengekomen. De ondernemers claimen bedragen die variëren van enkele duizenden euro's tot en met miljoenen euro’s. Volgens de provincie wordt de beroepsvisserij hard getroffen door de vervuiling. Datzelfde geldt voor het toerisme.
Gezin kreeg schadevergoeding
Vorig jaar is afgesproken dat het chemiebedrijf in België 571 miljoen euro betaalt om de PFAS-vervuiling op te lossen. Dat staat in een saneringsovereenkomst tussen het bedrijf en de Vlaamse overheid.
Onlangs werd bekend dat een gezin in de buurt van de fabriek ook een schadevergoeding krijgt. In het bloed van ouders en kinderen werden een hoge hoeveelheid PFAS aangetroffen.
Kosten Rijkswaterstaat
Ook Rijkswaterstaat inventariseert de geleden schade. Hierbij gaat het om kosten voor extra monitoring en om kosten voor het verwijderen van verontreinigd slib.
Ook moet worden uitgezocht voor welk deel van de PFAS-vervuiling 3M verantwoordelijk is. Op basis van dat onderzoek kan een bedrag worden verbonden aan de schade aan het ecosysteem en de economische schade van Rijkswaterstaat en derde partijen.
3M zegt in reactie bezig te zijn met het bestuderen van de inhoud van de brief die het bedrijf van de Staat heeft gekregen. "We verwelkomen het voorstel van de overheid en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om met hen in gesprek te gaan." Volgens 3M 'sluit het voorstel aan' bij een eerdere uitnodiging van het bedrijf aan het ministerie om over 'de PFAS-situatie in de Westerschelde' te spreken.
Wat maakt 3M?
De Amerikaanse multinational 3M ligt in het havengebied van Antwerpen, vlak bij de Nederlandse grens. In de fabriek worden – zoals dat heet – half-afgewerkte producten gemaakt: denk aan lijmen, synthetisch rubber, koelmiddelen. Maar ook PFAS, een verzamelnaam van chemische stoffen.
PFAS is water -en vuilafstotend en zit bijvoorbeeld in textiel, een pan met antiaanbaklaag of post-itbriefjes. PFAS is niet afbreekbaar. Het kan zich in je lichaam ophopen en mensen ziek of onvruchtbaar maken.