Ook duurste stad

Amsterdam meest aantrekkelijke grote gemeente, Emmen minst aantrekkelijk

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Kim van DamAmsterdam meest aantrekkelijke grote gemeente, Emmen minst aantrekkelijk
RTL

Amsterdam is de meest aantrekkelijke grote gemeente om in te wonen, gevolgd door Amstelveen, Leiden en Utrecht. Emmen staat onderaan de lijst, maar in de Drentse gemeente is er dan wel weer veel groen op straat. En zo zijn de aantrekkelijkste steden niet per se ook de plekken met de meeste natuur, maar vooral de duurste steden met de meeste voorzieningen.

Dat meldt onderzoeksbureau Atlas Research na een analyse van de betaalbereidheid voor woningen in de 50 grootste gemeenten van Nederland.

Het bureau vergelijkt al jaren allerlei verschillende factoren die maken dat mensen ergens plezierig wonen. Die factoren worden met een ingewikkelde berekening tegen de vierkante meterprijs in grote steden gehouden.

Bekijk hier de volledige lijst met meest en minst aantrekkelijke steden van Nederland:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"We analyseren de betalingsbereidheid", legt onderzoeker Marten Middeldorp uit. Atlas baseert zich vooral op hoeveel mensen zijn bereid te betalen per vierkante meter voor een woning. Deze methode om de meest aantrekkelijke steden te bepalen, wordt al sinds 2003 gebruikt. Amsterdam staat al jaren op één. Het is niet alleen de aantrekkelijkste, maar ook de duurste stad. 

'Diep in de buidel tasten'

Is de lijst met de meest aantrekkelijke gemeenten dan niet eigenlijk een lijst met de duurste steden van Nederland? Nee, legt Middeldorp uit. Er wordt naast de huizenprijzen namelijk ook gekeken naar zaken als werkgelegenheid, veiligheid en onderwijs. Al is het volgens de onderzoeker wél zo dat de meest aantrekkelijke steden uiteraard ook de steden zijn waar mensen veel betalen voor een woning.

Zij verruilden de stad voor het platteland: 'Wennen aan trager tempo'
Lees ook

Zij verruilden de stad voor het platteland: 'Wennen aan trager tempo'

"De eenvoudigste manier om wekelijks van het bruisende culturele en uitgaansleven in Amsterdam te kunnen genieten is er te gaan wonen", stelt Middeldorp. "Mensen zijn bereid voor gewilde woonlocaties – soms heel diep – in de buidel te tasten."

Randstad

Al met al domineren gemeenten in de Randstad de top. Van de grote steden staat Den Haag op de zevende plek, direct gevolgd door Rotterdam. Eindhoven, de vijfde stad van Nederland, staat in de woonaantrekkelijkheidsindex op plaats 26.

Water en groen

De onderzoekers hebben dit jaar ook gekeken hoeveel mensen bereid zijn te betalen voor groen en water in de buurt. Deze zogenoemde 'groenblauwe aantrekkelijkheid' zie je vooral terug in Arnhem. De Gelderse stad is niet alleen dicht bij de Veluwe gelegen, het grootste natuurgebied van Nederland, maar heeft ook relatief veel water en groen in de stad. Op dit punt wordt Arnhem gevolgd door Zwolle en Velsen.

Mensen zijn niet alleen bereid om te betalen voor een woning in een wijk met veel groen of blauw, maar ook voor een woning op een plek met veel groen en blauw binnen acceptabele reistijd, stelt Atlas.

Emmen onderaan

Emmen mag dan de minst aantrekkelijke stad van Nederland zijn om in te wonen, er is wel opvallend veel meer verkoeling te vinden dan in andere grote gemeenten. Zo staat in de Drentse plaats het grootste aandeel woningen op minder dan 300 meter van een verkoelende plek zoals een watertje. Ook is er in Emmen – op Amstelveen na – het grootste aandeel groen in de straat.

In veel andere opzichten scoort Emmen juist laag, zo zijn er weinig banen beschikbaar en is er niet veel horeca-aanbod. Het maakt dat Emmen ook zo'n beetje onderaan staat (48e plek) als het om de huizenprijzen per vierkante meter gaat. Alleen in Sittard-Geleen (49e plek) en Heerlen (50e) kan je nog goedkoper wonen. 

Wonen bij een vreemde in de achtertuin. Klinkt gek? Nou, het gebeurt op dit moment al in Gouda. Daar staat namelijk de eerste microwoning van Nederland.
Lees meer over
WoningmarktGelukAmsterdamGemeente Emmen