'Maat is vol'

Ook deze klimaatwetenschapper bezet A12: 'Gebeurt gewoon te weinig'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsOok deze klimaatwetenschapper bezet A12: 'Gebeurt gewoon te weinig'
RTL

Wetenschappers hebben zich aangesloten bij de snelwegblokkade op de A12 door Extinction Rebellion. Zij maken zich ernstig zorgen om het klimaat. "Heel kort gezegd is de maat vol", vertelt klimaateconoom Reyer Gerlagh.

Gerlagh is een van de schrijvers van het jaarlijkse IPCC-rapport, waarin de opwarming van de aarde wordt gemonitord. "Ik denk dat mensen nog onvoldoende doorhebben hoe groot het klimaatprobleem echt is", vertelt hij aan RTL Nieuws.

Vandaag demonstreren klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de A12 bij Den Haag. Het is de zevende keer dat de klimaatgroep de A12 wil blokkeren. Actievoerders demonstreren tegen fossiele subsidies. Bij de vorige demonstratie, op 11 maart, werden ongeveer zevenhonderd demonstranten aangehouden.

Kunstmatige temperatuur

De klimaateconoom legt uit dat wordt verwacht dat de temperatuur rond 2050 zo hoog wordt, dat wetenschappers aan het uitzoeken zijn hoe de temperatuur kunstmatig omlaag kan worden gehaald. Daarbij kun je denken aan luchtdeeltjes boven de atmosfeer in de stratosfeer schieten, om zo zonlicht tegen te houden.

Wetenschapper Reyer Gerlagh bij de demonstratie op de A12.© RTL Nieuws
Wetenschapper Reyer Gerlagh bij de demonstratie op de A12.

"Elke liter benzine die je nu in je auto stopt en er weer als CO2 uitkomt, moet over dertig jaar weer uit de lucht worden gehaald", vertelt Gerlagh. Het subsidiëren van fossiele brandstoffen noemt hij dan ook 'echt heel dom'.

Gerlagh ziet dat zijn wetenschappelijke onderzoek minder uithaalt dan hij zou willen. Hij hoopt steeds dat beleidsmakers in actie komen naar aanleiding van de conclusies uit zijn onderzoek, maar ziet dat er 'gewoon te weinig gebeurt en te laat'.

'Aarde is ziek'

Ook collega-wetenschapper Marjan Smeulders van Radboudumc is aanwezig bij de demonstratie namens Scientist Rebellion, de wetenschappelijke tak van Extinction Rebellion. "We zien dat er te weinig actie plaatsvindt en hopen dat zo'n grote demonstratie de overheid beweegt om direct te stoppen met fossiele subsidies."

Smeulders legt uit at de aarde nu 1.2 graden is opgewarmd. "Dat lijkt misschien niet veel, maar vergelijk het maar met koorts in het menselijk lichaam. Dan voel je je niet goed. Onze aarde is ziek."

Niet bang

De wetenschappers zeggen niet bang te zijn voor de mogelijke gevolgen van het deelnemen aan de demonstratie. Het risico om aangehouden te worden vindt Gerlagh 'niet zo heel erg'. "Ik verwacht niet dat het gevolgen heeft voor mijn carrière."

In de zomer op het strand merk je niet of het nou 24 of 26 graden is. Maar voor de aarde maakt een paar graden enorm veel verschil. Om dat uit te leggen gaat verslaggever Marloes Boesaard terug naar de ijstijd.
Lees meer over
Extinction RebellionDemonstratiesKlimaatKlimaatveranderingDen Haag