Debat Voorjaarsnota

Armoede moet omlaag, oppositie eist directe actie kabinet

Door Roel Schreinemachers··Aangepast:
© ANPArmoede moet omlaag, oppositie eist directe actie kabinet
RTL

Het aantal mensen dat in armoede leeft, moet omlaag. De Tweede Kamer doet een klemmend beroep op het kabinet om met maatregelen te komen om dat doel te bereiken. Als het aan de coalitiepartijen ligt, zien deze plannen op Prinsjesdag het licht. Maar de oppositie wil nu meteen actie.

De koopkracht en de zorgen over onze portemonnee staan centraal in het debat met minister Kaag van Financiën over de Voorjaarsnota. "Als we niets zouden doen, stijgt volgend jaar de armoede weer", zegt D66-kamerlid Steven van Weyenberg. "Dat is niet acceptabel." Samen met CDA en ChristenUnie dient hij een motie in die het kabinet aanspoort tot actie.

Vanwege de stijgende energieprijzen en de torenhoge inflatie heeft het kabinet voor dit jaar een miljardenpakket samengesteld aan energie- en koopkrachtsteun. In 2024 houdt dit op. Vanaf volgend jaar wil het kabinet alleen nog mensen financieel helpen die het echt nodig hebben. Op Prinsjesdag maakt het kabinet bekend op welke manier.

'Ongemotiveerde bezuinigingen', Raad van State kritisch op voorjaarsnota kabinet
Lees ook

'Ongemotiveerde bezuinigingen', Raad van State kritisch op voorjaarsnota kabinet

Aan de bak

Dat is te laat, vindt PvdA-leider Attje Kuiken. "De armoede neemt nog steeds toe, de inflatie is hoog en veel mensen kunnen de boodschappen niet betalen. We willen dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om dat tegen te gaan."

"Het kabinet moet dus aan de bak", valt GroenLinks-leider Jesse Klaver haar bij. "We willen gewoon een plan voor de zomer." Volgens Klaver zijn er verschillende mogelijkheden om er voor te zorgen dat mensen met een kleine portemonnee op korte termijn al meer te besteden hebben. "Je kunt bijvoorbeeld het minimumloon verhogen of de zorgtoeslag."

Bedrijven belasten

Om dit alles te betalen worden wat PvdA en GroenLinks betreft grote bedrijven zwaarder belast. Als het kabinet niet aan deze eis tegemoetkomt, dreigen de partijen tegen de Voorjaarsnota, en dus tegen de jongste financiële plannen van het kabinet te stemmen.

Lees meer over
Sigrid KaagSteven van WeyenbergAttje KuikenJesse KlaverMinisterie van FinanciënVoorjaarsnotaBegrotingArmoede