Deal tussen EU-landen over migratie: procedure aan de buitengrens
De lidstaten van de EU hebben na jarenlange gesprekken een deal gesloten over het asielbeleid. De afspraken gaan over de manier van opvangen, verdelen en terugsturen van asielzoekers. De lidstaten moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement.
Een meerderheid van de 27 lidstaten, waaronder Nederland, kan zich vinden in de afspraken. Alleen Polen en Hongarije stemden tegen.
Migranten uit veilige landen worden straks beoordeeld aan de Europese buitengrens. Asielzoekers die weinig kans maken te mogen blijven kunnen dan meteen worden vastgezet en uiteindelijk teruggestuurd.
Minder asielzoekers naar Nederland
Ook zijn er afspraken gemaakt over het overnemen van asielzoekers uit 'aankomstlanden' als Italië en Griekenland. Die landen zijn voortaan verzekerd van de hulp van andere lidstaten. Landen kunnen ervoor kiezen asielzoekers over te nemen of die plicht af te kopen.
De deal is volgens politiek verslaggever Fons Lambie 'absoluut een doorbraak'. In deze video legt hij meer uit over de deal:
Het lukte de EU-landen jarenlang niet om tot een gezamenlijk asielbeleid te komen. Vooral zuidelijke landen als Italië en Griekenland klagen dat de anderen het hen alleen laten opknappen. Nederland en andere West-Europese lidstaten willen pas helpen als de 'aankomstlanden' asielzoekers zelf opvangen en niet meer laten doorreizen naar hun voorkeursland, zoals ooit is afgesproken. Oost-Europese landen als Hongarije weigeren meestal om migranten over te nemen.
Nederlandse asielopvang
Dat het nu toch is gelukt een compromis te vinden, is 'historisch', vinden verscheidene van de 27 migratieministers die het akkoord donderdag wisten te sluiten. Zodra ze het ook eens zijn met het Europees Parlement, kunnen de nieuwe afspraken ingaan.
Het kabinet benadrukte de afgelopen tijd het belang van een Europees asielakkoord om de Nederlandse asielopvang overeind te kunnen houden. Zou dat niet lukken en de druk op de opvang weer oplopen, dan staat ook het voortbestaan van de regeringscoalitie al gauw op het spel, omdat die verdeeld is over dit onderwerp.
Volgens staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) helpt het Europese akkoord de druk op de Nederlandse asielopvang te verlichten. Als de impasse in Europa had voortgeduurd, was dat volgens hem 'lastiger' geworden. Met de deal is 'een bouwsteen gezet' om de asielinstroom in Nederland te verlagen, meent Van der Burg. Het akkoord gaat 'niet een slok op een borrel schelen, maar wel een paar complete borrelglazen'. Hij denkt dat het 'veiligelanders' uit Marokko en Algerij ontmoedigt om naar Europa te komen.
Reacties Tweede Kamer
De regeringspartijen in de Tweede Kamer zijn blij met de asieldeal die de EU-lidstaten na jaren onenigheid hebben gesloten. Zo vindt VVD'er Ruben Brekelmans het voor Nederland 'een positief akkoord'. Don Ceder van de ChristenUnie spreekt van 'een cruciale stap'
D66'er Anne-Marijke Podt spreekt van een 'doorbraak' en noemt het 'ontzettend goed nieuws' dat de EU-landen het eens zijn geworden.
Maar niet iedereen in de Tweede Kamer is enthousiast. Laurens Dassen van oppositiepartij Volt spreekt van een 'beschamend akkoord dat niks oplost'. Dassen vindt het 'teleurstellend dat landen de noodzakelijke solidariteit kunnen afkopen'.
En ook GroenLinks is kritisch. "De EU-ministers pretenderen een oplossing te hebben gevonden, maar wat ze daadwerkelijk doen is het falende asielbeleid verergeren", aldus Europarlementariër Tineke Strik. Zij noemt het akkoord "een schaamteloze illustratie van waar de EU-landen op dit moment voor staan: geen solidariteit, geen verantwoordelijkheid, geen waardige asielprocedure".