Poetin geeft toe: Rusland kampt met tekort aan precisiewapens en drones
Het Russische leger kampt met een gebrek aan moderne precisiewapens. Hoewel de wapenproductie in het land flink is opgeschroefd, is het verlies van westerse onderdelen voelbaar, geeft president Poetin nu ook toe. "Rusland heeft moeite om over te schakelen naar een oorlogsindustrie", zegt Mart de Kruif, oud-commandant der landstrijdkrachten.
De Russische president sprak over het tekort tijdens een ontmoeting met een select groepje pro-Russische oorlogsbloggers. Het Kremlin had het zogenaamd 'openhartige' gesprek – dat duidelijk in scène was gezet – met deze 'kritische oorlogscorrespondenten' zelf opgezet. Vermoedelijk om de kritiek die de laatste tijd in eigen land toeneemt op de oorlog, de kop in te drukken.
Volgens Poetin is in Oekraïne duidelijk geworden dat er tekorten zijn 'aan veel dingen'. Hij noemde daarbij specifiek precisiegeleide munitie, communicatieapparatuur, vliegtuigen en ook drones.
Op volle toeren
Dat terwijl de wapenfabrieken in Rusland op volle toeren draaien. "Onze productie voor de belangrijkste soorten wapens is in de loop van het jaar met de factor 2,7 verhoogd. En met factor 10 voor de meestgevraagde wapens", zei Poetin in het gesprek. De Russische leider zei vrijdag al dat de Russische defensie-industrie zich, ondanks een tekort aan moderne wapens, 'snel ontwikkelt'.
"Het meest opvallende is dat Poetin het nu zelf toegeeft", zegt defensiespecialist Dick Zandee van Instituut Clingendael. "Want we zien al langere tijd dat het Russische leger moet overschakelen naar minder nauwkeurige wapens. Met veel meer Iraanse aanvalsdrones, en veel minder precisiewapens, zoals moderne kruisvluchtwapens voor met name de lange afstand."
Verouderde raketten
De raketten die Rusland de laatste fase veelvuldig inzet, zijn vaak raketten van oudere generaties. Zandee: "Dat verklaart deels waarom ze veel burgerdoelen raken. In plaats van de militaire doelen die ze misschien hadden willen raken." Bij het verwoesten van de energie-infrastructuur van Oekraïne heeft Rusland volgens hem vorig jaar zoveel moderne raketten gebruikt, dat het land nu noodgedwongen moet overschakelen naar primitievere systemen.
Rusland bouwt volgens de Amerikanen met hulp van Iran een nieuwe dronefabriek, een paar honderd kilometer ten oosten van Moskou. De productie van aanvalsdrones zou daar 'begin volgend jaar' starten, zei een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad vrijdag.
Het Iraanse regime levert de Russen al langer zogenoemde 'kamikazedrones' waarmee zij burgerdoelen in Oekraïne beschieten. Deze aanvalsdrones van het type Shahed-136 worden zo genoemd omdat ze bij een vijandelijk doel een explosie veroorzaken, waarbij ze ook zelf worden vernietigd.
Ook de westerse sancties zitten de Russen dwars. Die zorgen voor een tekort aan 'hoogwaardige buitenlandse componenten' zoals optische systemen, lagers, werktuigmachines, motoren en microchips, schreef de Amerikaanse denktank CSIS onlangs in een rapport. Componenten die onmisbaar zijn voor bijvoorbeeld kruisvluchtwapens en zogeheten 'targeting pods' voor vliegtuigen, die lasergeleide bommen naar hun doel brengen en deze nauwkeurig afwerpen.
Het gevolg: Rusland moet deze onderdelen vervangen door alternatieven van mindere kwaliteit. Dit terwijl de kwaliteit van de militaire uitrusting van het Oekraïense leger juist blijft verbeteren dankzij de westerse hulp.
"Westerse landen zitten met hetzelfde probleem."
"Rusland heeft moeite om over te schakelen naar een oorlogsindustrie", zegt Mart de Kruif, oud-commandant der landstrijdkrachten. "Je kunt wel 24/7 wapenfabrieken laten draaien, maar je moet wel de mensen en productielijnen hebben. Dan doe je niet zomaar. Westerse landen zitten met hetzelfde probleem."
Los van de sancties komt dat simpelweg ook door de verliezen die het Russische leger heeft geleden. De Kruif: "Als je 1600 tanks kwijtraakt, kun je die niet zomaar aanvullen."