Consumenten waarschuwen

D66 wil financiële bijsluiter bij dynamische energiecontracten: 'Zitten risico's aan'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Peter HilzD66 wil financiële bijsluiter bij dynamische energiecontracten: 'Zitten risico's aan'
RTL

Als het aan D66 ligt krijgen klanten van een dynamisch energiecontract voortaan te maken met een financiële bijsluiter als zij dat contract afsluiten. De partij vindt dat het risico van zo'n contract dermate hoog is, dat consumenten daarvoor gewaarschuwd moeten worden.

Bij een dynamisch energiecontract zijn de tarieven van gas en elektra iedere dag anders en voor elektra kan dit zelfs per uur verschillen. De prijs wordt bepaald door de prijs op de gas- en elektriciteitsbeurzen, waardoor je altijd betaalt wat de gas en elektra ook ‘echt’ kost.

Voor- en nadelen

Dit kan erg voordelig zijn, op dagen dat er veel duurzame energie wordt opgewekt en de prijzen relatief laag zijn. Maar, het kan ook nadelig zijn. Op een slechte dag kunnen de kosten opeens letterlijk met euro's per kuub of kWh omhoogschieten en kun je dus een heel stuk duurder uit zijn dan iemand die steeds een vaste prijs betaalt. 

Daar komt bij kijken dat je nooit zeker weet waar je aan toe bent. En niet alle mensen zich bewust van de risico's die bij het afsluiten van een dynamisch energiecontract komen kijken.

Uurtarieven voor energie: dit moet je weten voor je eraan begint
Lees ook

Uurtarieven voor energie: dit moet je weten voor je eraan begint

Raoul Boucke van D66 wil de consument hiervoor waarschuwen. 

"Nu is de energieprijs laag: de zon schijnt, de wind waait, maar het kan zomaar ineens anders zijn. Hierdoor kan de prijs met honderden euro’s per maand omhoog schieten en ik wil dat consumenten gewaarschuwd worden voor dat risico."

Consument behoeden

Boucke vertelt aan RTL Nieuws dat hij vooral consumenten ervoor wil behoeden dat de prijs van een dynamisch contract niet altijd gunstig of laag uitvalt. 

"Consumenten die op een verjaardagsfeestje van een ander horen dat ze zo’n lage prijs voor energie betalen kunnen in een opwelling voor zo’n type contract kiezen. En mensen krijgen van de energiemaatschappij niet altijd het besef mee dat de prijs enorm omhoog kan schieten als de energiemarkt verandert."

Minister Jetten (Klimaat en Energie) staat positief tegenover het plan. Vandaag zal Boucke zijn idee voordragen in het debat in de Tweede Kamer. 

Lees meer over
EnergieEnergierekeningNederland