Gewapend conflict voorkomen

Topoverleg Amerika en China om spanningen te verminderen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AP/Leah MillisTopoverleg Amerika en China om spanningen te verminderen
RTL

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is vannacht aangekomen in Peking voor gesprekken met de Chinese regering. De afgelopen jaren zijn de spanningen tussen beide grootmachten flink opgelopen en de landen willen die verminderen. Het is vijf jaar geleden dat een Amerikaanse topdiplomaat China bezocht.

Blinkens reis stond eigenlijk gepland voor februari, maar werd op het laatste moment uitgesteld. Dat was toen omdat er een Chinese ballon boven de Verenigde Staten vloog. Amerika dacht dat het om spionage ging, China beweerde dat het om een afgedreven weerballon ging en beschuldigde Amerika ervan hysterisch te reageren. Amerika schoot die ballon uiteindelijk uit de lucht.

Gewapend conflict

De verhoudingen tussen de mondiale grootmachten staan ook onder druk vanwege een economische handelsoorlog die al jaren aanhoudt. Daarnaast zorgt Taiwan voor onenigheid: China probeert dat land onder zijn invloedssfeer te brengen, tot ongenoegen van Taiwan en bondgenoot Amerika. Beide landen houden sindsdien geregeld militaire oefeningen in de buurt van Taiwan.

Tijdens zijn reis die twee dagen duurt zal Blinken naar verwachting de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang, China's topambtenaar Wang Yi en mogelijk president Xi Jinping ontmoeten. Beide landen willen er naar eigen zeggen voor zorgen dat de strategische rivaliteit tussen de twee landen niet in een gewapend conflict ontaardt.

Biden geeft signaal aan China: bereid geweld te gebruiken om Taiwan te verdedigen
Lees ook

Biden geeft signaal aan China: bereid geweld te gebruiken om Taiwan te verdedigen

Het wordt een reis die ook door de rest van de wereld op de voet wordt gevolgd, aangezien elke escalatie tussen de supermachten wereldwijde gevolgen kan hebben voor onder meer de financiële markten en handel.

Afgelopen week klaagde Qin Gang in een gesprek met Blinken dat de relaties tussen beide landen door toedoen van de Verenigde Staten sinds begin dit jaar zijn verslechterd. "Aan beide kanten wordt erkend dat we communicatiekanalen op hoog niveau nodig hebben", zei een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris tegen persbureau Reuters onderweg naar Beijing.

Dat ook Taiwan zich zorgen maakt over de Chinese invloed, zie je in deze video:

In Taiwan volgen steeds meer burgers schietlessen en andere cursussen uit angst voor een aanval van China. De Chinese president Xi Jinping zegt Taiwan in te willen nemen, als het moet met geweld.
Lees meer over
Antony BlinkenJoe BidenXi JinpingDiplomatieChina