Boerenactiegroepen sympathiseren met LTO, coalitiepartijen teleurgesteld
Boerenactiegroepen Agractie en Farmers Defence Force (FDF) reageren, net als de politiek, op de geklapte onderhandelingen over het landbouwakkoord. Zo noemt FDF het 'een zeer wijs besluit' om uit het akkoord te stappen. Coalitiepartijen reageren minder enthousiast, zo noemt de VVD het 'teleurstellend'.
Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie is van mening dat het kabinet boeren opzadelt met torenhoge eisen en doelen, maar dat het 'niet thuis geeft als de rekening moet worden betaald'. Agractie is van mening dat daarom het landbouwakkoord nu definitief geklapt is. "Dit kabinet gunt boeren geen realistische toekomst", zegt Agractie.
Reactie FDF
Ook FDF-voorman Mark van den Oever staat achter het besluit van de LTO. Hij zegt dat hij samen met zijn leden een 'gigantische druk' op de LTO zou hebben uitgeoefend om de belangengroep deze kant op te bewegen.
"Het landbouwakkoord zou hebben moeten zorgen voor perspectief en herstel van vertrouwen, maar stond in plaats daarvan vol met vooral veel extra regelgeving voor boeren. Dat tekenen was de ondergang geweest voor de sector."
Jonge boeren
Daarnaast reageert het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) op het geklapte overleg. Roy Meijer, voorzitter van de NAJK, zegt: "Nu ook LTO is opgestapt, betekent dit voor ons dat het proces van het Landbouwakkoord onhoudbaar is geworden."
De jonge boeren laten wel weten het 'ontzettend jammer' te vinden dat de LTO uit het akkoord is gestapt. Ook wil de organisatie zich desondanks 'blijven inzetten voor een toekomst van jonge boeren en jonge tuinders.'
En hoewel de boerenactiegroepen tevreden zijn met de uitkomst, geldt dit niet voor de politiek
'Teleurstellend'
De coalitiepartijen balen over het algemeen van het mislukte overleg. Zo vinden VVD en ChristenUnie het teleurstellend dat boerenorganisatie LTO uit het overleg voor een Landbouwakkoord is gestapt.
"VVD baalt ervan dat LTO Nederland van tafel stapt. Uitdagingen op klimaat, natuur en verdienvermogen zijn hiermee niet minder groot", reageert VVD-Kamerlid Thom van Campen. Hij noemt het besluit van LTO 'teleurstellend'.
Ook Derk Boswijk van regeringspartij CDA vindt het bijzonder jammer dat de lobbyclub opstapt. "Bij elke transitie, ook in de landbouw, is het van groot belang dat de mensen zijn betrokken waar het over gaat. Als CDA geloven we in de kracht van het maatschappelijk middenveld. Het is daarom zeer teleurstellend dat LTO niet verder meepraat over het landbouwakkoord."
'Doodlopende weg'
Volgens de oppositie was het echter te verwachten dat het overleg zou mislukken.
"Met alleen maar doelen en verplichtingen opleggen zonder garanties op verdienmodel (inkomen), geen garanties op langjarige ondernemerszekerheid, en vee moeten inleveren zonder dat bekend is hoe boer verder kan, vind ik dit logisch", twittert BBB-leider Caroline van der Plas over het vertrek van LTO.
Laura Bromet van GroenLinks vindt dat het overleg 'vanaf het begin een doodlopende weg' was.
Greenpeace
Ook Greenpeace reageert op de uitslag van het landbouwakkoord en noemt de onderhandelingen van het kabinet met de LTO een 'mislukt experiment'. "Dat LTO nu opstapt maakt pijnlijk duidelijk wie de regie in handen had", laat de milieuorganisatie in een reactie weten.
"Het is treurig nieuws voor het klimaat, de natuur en de boer. Zij hebben geen tijd meer te verliezen maar kunnen niet verder zonder regie en daadkracht van het kabinet."