Uitsluiting verkiezingsdeelname

Oud-president Bolsonaro voor rechter om machtsmisbruik: forse straf dreigt

Door Fabio Bravo Rebolledo··Aangepast:
Oud-president Bolsonaro voor rechter om machtsmisbruik: forse straf dreigt
RTL

Zelf zegt hij dat de voortekenen niet goed zijn. De Braziliaanse oud-president Jaïr Bolsonaro moet vandaag voor de rechter verschijnen. De Braziliaanse justitie beschuldigt hem van machtsmisbruik én het verspreiden van onjuiste informatie. Als hij daarvoor wordt veroordeeld, mag Bolsonaro acht jaar lang niet deelnemen aan de verkiezingen.

In totaal liggen er zestien aanklachten tegen Bolsonaro. Onder meer voor mogelijk machtsmisbruik, juwelensmokkel en opruiing. De rechtszaak van vandaag draait specifiek om de rol die Bolsonaro heeft gespeeld in de Braziliaanse verkiezingen van afgelopen jaar.

Van juwelensmokkel tot opruiing: dit hangt oud-president Bolsonaro in Brazilië boven het hoofd
Lees ook

Van juwelensmokkel tot opruiing: dit hangt oud-president Bolsonaro in Brazilië boven het hoofd

In de verkiezingen nam Bolsonaro het op tegen zijn rivaal Lula. Die liep in de peilingen ver voor op Bolsonaro. De toenmalige president besloot daarop om de uitslag van de verkiezingen al op voorhand in twijfel te trekken. 

Stemfraude

Bolsonaro opende vooral de aanval op het elektronische stemsysteem van Brazilië. Live op televisie zei hij dat er niets deugde van de manier waarop er in het land werd gestemd. Volgens Bolsonaro waren de machines fraudegevoelig, maar bewijs leverde hij niet.

Later zei hij in een ander interview dat er 'iets raars in de stembureaus zou gebeuren, als hij minder dan zestig procent van de stemmen zou krijgen'.

Deze stemmachines gebruiken ze in Brazilië. Nooit is bewezen dat hiermee gefraudeerd kan worden. © AP
Deze stemmachines gebruiken ze in Brazilië. Nooit is bewezen dat hiermee gefraudeerd kan worden.

De verkiezingen verloor Bolsonaro uiteindelijk nipt. Maar zijn nederlaag heeft hij nooit officieel toegegeven. Hij vocht de uitslag van de verkiezingen zelfs nog aan. Opnieuw haalde hij daar zonder bewijs aan dat de stemmachines ondeugdelijk waren.

Geen immuniteit 

De Braziliaanse justitie rekent het Bolsonaro zwaar aan. Als president was Bolsonaro juridisch onschendbaar, maar nu kan hij strafrechtelijk worden vervolgd. De aanklager beschuldigt hem van machtsmisbruik en ziet zijn acties als een poging om de verkiezingen te beïnvloeden.  

Als hij daarvoor door de rechters wordt veroordeeld, mag Bolsonaro acht jaar lang niet deelnemen aan verkiezingen. Door zijn plannen om in 2026 opnieuw Lula uit te dagen kan dan een streep gezet worden. De rechters kunnen vandaag al een uitspraak doen, maar kunnen ook nog om meer tijd vragen. Dan volgt de uitspraak uiterlijk in september.

Couppoging

In een andere zaak onderzoekt justitie in Brazilië nog de rol van Bolsonaro bij de bestorming van het parlement eerder dit jaar.

Bolsonaro wordt ervan verdacht zijn aanhangers daartoe te hebben aangezet. Bij zijn voormalige minister van Justitie en een van zijn trouwste bondgenoten zijn documenten gevonden 'over een mogelijke coup om de macht terug te nemen'. Wat Bolsonaro daarin precies zou hebben gezegd, is nog niet duidelijk. 

Duizenden aanhangers van Bolsonaro bestormden in januari het parlement© AP
Duizenden aanhangers van Bolsonaro bestormden in januari het parlement

Bolsonaro blijft er zelf rustig onder. Tegen zijn aanhangers liet hij dit weekend nog weten dat 'de voortekenen niet goed zijn, maar dat hij er zelf relaxed onder is'.

Hij zei dat tijdens één van de vele rally's die hij door het hele land houdt. Want ondanks dat Bolsonaro geen president meer is, staat een groot deel van zijn aanhangers nog achter hem. Het maakt dat de rechtszaak in heel Brazilië met spanning zal worden gevolgd. Bolsonaro zelf heeft in ieder geval al aangegeven in beroep te gaan als hij wordt veroordeeld.

Eerder maakten we deze video, waarin we uitlegden hoe Bolsonaro de democratie onder vuur nam.
Lees meer over
Jair BolsonaroLuiz Inácio Lula da SilvaVerkiezingsfraudeBrazilië