Man die AH-medewerkster doodstak mede vanwege kosten niet naar tbs-kliniek Nederland
Jamel L., de man die ervan wordt verdacht dinsdag een supermarktmedewerkster te hebben doodgestoken in het centrum van Den Haag, werd mede vanwege de kosten niet in een tbs-kliniek in Nederland opgenomen.
Dat blijkt uit stukken van de rechtbank op Curaçao waar persbureau ANP over beschikt. De man kreeg op Curaçao in 2018 tbs opgelegd in een strafzaak, maar op het eiland waren er amper behandelmogelijkheden voor de man, die als een ernstig gevaar werd gezien.
Nederland kan tbs-behandeling overnemen
L. stond in 2018 terecht voor onder meer vernieling en bedreiging. In de stukken staat dat is geconstateerd dat Curaçao niet beschikt over een geschikte inrichting voor hem en dat behandeling van L. in een tbs-kliniek in Nederland 'mede in verband met de daaraan verbonden kosten' onmogelijk is gebleken. Nederland kan een tbs-behandeling overnemen die door rechters op Curaçao is opgelegd.
De man kwam hierop terecht op een afdeling voor gedetineerden met psychische klachten waar hij medicatie kreeg en 'regelmatig contact had' met een psychiater. Maar, zo valt te lezen, L. bleef het grootste gedeelte van de dag in zijn cel. Arbeid was niet mogelijk en er waren ook geen mogelijkheden tot resocialisatie. L. gaf zelf aan dat hij in feite een 'kale gevangenisstraf' aan het uitzitten was.
Dreigend en agressief gedrag
In april 2020 vroeg de officier van justitie op Curaçao om zijn tbs te verlengen. L. zat toen nog steeds op de afdeling voor gedetineerden met psychische klachten, en niet in een gespecialiseerde kliniek. Zijn problematiek werd door een arts omschreven als een schizo-affectieve stoornis, paranoïde- en grootheidswanen, een gebrekkige impulsbeheersing en dreigend en agressief gedrag.
Toch wordt in de stukken genoemd dat het risico op herhaling was afgenomen en dat er een duidelijke verbetering in zijn psychische toestand was te zien. De rechtbank verlengde daarop zijn tbs.
Later dat jaar werd de tbs, met ingang van 1 augustus 2020, onder voorwaarden beëindigd. Wel moest hij aanwijzingen van zijn behandelaars opvolgen en vierwekelijkse injecties met medicatie krijgen. De rechtbank in Curaçao laat weten dat er daarna geen verlengingsaanvraag van de tbs meer is ingediend.
Vaker opgepakt
Vervolgens is L., op een bepaald moment weer naar Nederland gekomen. Het Openbaar Ministerie zegt dat de man sinds september 2022 in verschillende regio's is opgepakt.
Op 9 juni dit jaar werd hij door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld voor bedreiging. Het OM had in die zaak verzocht dat hij opgenomen zou worden in het Pieter Baan Centrum, maar dat verzoek wees de rechtbank af. Hij kreeg uiteindelijk een straf die gelijkstond aan zijn voorarrest en hoefde dus niet weer de cel in. Een woordvoerder van de rechtbank meldde donderdag dat de rechters niet op de hoogte waren van de tbs die de man op Curaçao opgelegd kreeg.
Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) laat onderzoeken hoe er in het verleden is omgegaan met Jamel L. Weerwind heeft informatie opgevraagd in Curaçao, schrijft hij in een Kamerbrief. Hij zegt daarin 'diep geschokt' te zijn door de gebeurtenis.
Lessen trekken
De minister bevestigde dat zijn voorganger Sander Dekker in 2018 een verzoek heeft geweigerd om de tbs-maatregel over te nemen van Curaçao. "Curaçao kent geen tbs-systeem zoals wij deze in Nederland kennen." Weerwind gaat daar niet dieper op in, maar stelt dat er informatie is opgevraagd bij de Curaçaose overheid.
"Momenteel wordt het dossier van betrokkene onderzocht. Verder is de Inspectie Justitie en Veiligheid geïnformeerd. Zij inventariseert beschikbare informatie. Op basis hiervan weegt zij of onderzoek opportuun is, ook gegeven haar mandaat", schrijft Weerwind. "Als er lessen te trekken zijn uit een incident als deze, dan doen wij dat. Hiermee moet de kans op herhaling worden geminimaliseerd", zegt Weerwind.