Moeder en echtgenote van inzittenden onderzeeër: plek opgegeven aan zoon
Ze is ontsnapt aan de dood, maar tegen een hoge prijs: de moeder en echtgenote van twee slachtoffers van het drama met de onderzeese expeditie naar het wrak van Titanic. Eigenlijk zou Christine Dawood samen met haar man meegaan, maar ze deed haar plek in de onderzeeër cadeau aan haar 19-jarige zoon, Suleman Dawood.
Suleman wilde zó graag mee, vertelt de vrouw in een interview met de Britse omroep BBC.
Nog een paar dagen geleden beweerde een tante van de jongen juist dat hij grote bedenkingen bij de duiktocht had en zelfs ‘doodsbang’ zou zijn geweest. Uit de woorden van zijn moeder blijkt een totaal ander verhaal.
De duikexpeditie van Christine en haar echtgenoot Shahzada Dawood stond eigenlijk al gepland voor maanden terug, maar toen gooide de coronapandemie roet in het eten. "Daarna heb ik mijn plek opgegeven aan mijn zoon, omdat hij zo graag mee wilde."
Hoop verloren
Vorige week zondag verdween de onderzeeër plotseling van de radar. Ze heeft sindsdien nog lang hoop gehouden dat het goed zou komen met de vijf inzittenden. "Pas na 96 uur ben ik de hoop verloren."
Voor haar dochter duurde dat zelfs tot het telefoontje van de Amerikaanse kustwacht binnenkwam. In dat telefoontje kregen ze te horen dat een deel van het wrak van de Titan was bovengedreven.
Christine Dawood mist haar echtgenoot en zoon. Shahzada (48) had het 'enthousiasme van een kind' met een aanstekelijke nieuwsgierigheid in de rest van de wereld. En haar zoon (19) was een virtuoos met de Rubiks kubus. Die nam hij zelfs mee aan boord van de Titan. Hij wilde ooit het wereldrecord breken, maar ditmaal was het zijn grote doel om de kubus op te lossen op 3700 meter diepte.
De vijf slachtoffers van het ongeluk met Titan
Aan boord van de Titan waren drie Britse passagiers: de Brits-Pakistaanse bedrijfsconsulent Shahzada Dawood, zijn 19-jarige zoon Suleman en de Britse miljardair en avonturier Hamish Harding (5de op de foto).
Ook de oprichter van OceanGate, het bedrijf achter de Titan, Stockton Rush (4de op bovenstaande foto) bevond zich aan boord.
Piloot van de Titan was de Fransman Paul-Henri Nargeolet (3de op de foto), bijgenaamd Mr. Titanic omdat hij vaak naar het in 1912 gezonken passagiersschip dook.
OceanGate noemt de vijfkoppige bemanning 'echte ontdekkingsreizigers met een passie om de oceaan te beschermen'.
Volgens de Amerikaanse kustwacht is Titan geïmplodeerd onder de hoge druk diep in de oceaan. Wanneer die implosie precies heeft plaatsgevonden, is nog niet duidelijk. Vermoedelijk is dat al kort na de tewaterlating gebeurd.
Deze YouTuber ging vorig jaar met OceanGate op expeditie naar de Titanic. Hij legde alles vast: