'Wagner zou verdwijnen'

Prigozjins eerste woorden na vertrek: 'Dit was hoe begin van de oorlog eruit had moeten zien'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPPrigozjins eerste woorden na vertrek: 'Dit was hoe begin van de oorlog eruit had moeten zien'
RTL

Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin heeft voor het eerst van zich laten horen sinds de muiterij van afgelopen zaterdag. Hij zei onder meer dat de opmars van zijn mannen een masterclass was. "Zo had 24 februari 2022 er eigenlijk uit moeten zien."

Daarmee doelt Prigozjin op het begin van de oorlog vorig jaar. De bedoeling was toen om de Oekraïense hoofdstad Kyiv snel in te nemen, maar dat lukte niet.

Wagner zou ophouden te bestaan

Prigzojin stelt dat hij deze opmars nu wel moest beginnen, omdat anders de Wagner Groep was opgeheven door Rusland. Volgens Prigozjin zou de Wagner Groep per 1 juli ophouden te bestaan. 

Is de rol van de Wagner Groep uitgespeeld? 'Ze koken van woede'
Lees ook

Is de rol van de Wagner Groep uitgespeeld? 'Ze koken van woede'

Hij zei ook dat het de bedoeling was om de verantwoordelijken van fouten tijdens de oorlog tot de orde te roepen. In Prigozjins ogen zijn de minister van Defensie en de Russische stafchef verantwoordelijk. Het was niet de bedoeling om de Russische overheid omver te werpen. Het is nog niet duidelijk waar Prigozjin zich nu bevindt. 

'Serieuze veiligheidsproblemen'

Prigozjin vond het erg spijtig dat het nodig was om Russisch luchtvaartmaterieel te raken. Volgens Prigozjin heeft zijn mars laten zien dat er serieuze veiligheidsproblemen in Rusland zijn.

Hoe moet het verder na de muiterij van Wagner? Olaf Koens probeerde de situatie zaterdagavond te duiden in onderstaande video: 

Opmars Wagner ten einde, maar wat nu?
Lees meer over
Oorlog in OekraïneRusland