Brokstukken onderzeeër Titan aan land, vermoedelijk menselijke resten gevonden
De eerste brokstukken van de geïmplodeerde Titan zijn weer terug aan land. Het schip dat op zoek was naar de resten van de onderzeeër kwam vanmiddag terug in de haven van St. John's, in het oosten van Canada. Bij de brokstukken zijn ook vermoedelijk menselijke resten gevonden van de inzittenden van de geïmplodeerde onderzeeër.
Het Canadese schip, de Horizon Arctic, had een op afstand bestuurbaar voertuig aan boord dat de oceaanbodem afzocht naar de brokstukken. Het apparaat zou 'tien dagen lang de klok rond hebben gewerkt' in de zoektocht naar de Titan.
Op foto's is te zien hoe de Titan is verpulverd: witte stukken gebogen materiaal worden aan land gebracht.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Een verslaggever van CBS News, die in de haven stond vanmiddag en de brokstukken zag, vertelt dat onder meer de neus van de onderzeeër is gevonden. Ook zou een zijpaneel de haven zijn binnengebracht.
De restanten gaan door naar onderzoekers die zullen uitzoeken wat er mis is gegaan, melden Canadese media.
De Titan raakte eerder deze maand vermist toen hij afdaalde richting het in 1912 gezonken schip de Titanic. Pas later bleek dat er een implosie had plaatsgevonden. Waarom het vaartuig bezweek onder de hoge druk diep in de oceaan, is nog niet bekend. Geen van de vijf inzittenden heeft het overleefd.
De eigenaar van de onderwaterrobot die de Titan vorige week op een halve kilometer van de Titanic vond, heeft tegen Canadese media gezegd dat zijn team de operatie in de Atlantische Oceaan succesvol heeft afgerond. Het bedrijf zegt vanwege de onderzoeken geen verdere uitspraken te kunnen doen, bericht dagblad The Globe and Mail.
Groot onderzoek
Het onderzoek naar de Titan wordt uitgevoerd door de Amerikaanse en Canadese autoriteiten op het gebied van transportveiligheid. Ook de Amerikaanse kustwacht en de politie in Canada onderzoeken wat er mis is gegaan met de onderzeeër.
De vijf slachtoffers van het ongeluk met Titan
Aan boord van de Titan waren drie Britse passagiers: de Brits-Pakistaanse bedrijfsconsulent Shahzada Dawood, zijn 19-jarige zoon Suleman en de Britse miljardair en avonturier Hamish Harding (5de op de foto).
Ook de oprichter van OceanGate, het bedrijf achter de Titan, Stockton Rush (4de op bovenstaande foto) bevond zich aan boord.
Piloot van de Titan was de Fransman Paul-Henri Nargeolet (3de op de foto), bijgenaamd Mr. Titanic omdat hij vaak naar het in 1912 gezonken passagiersschip dook.
OceanGate noemt de vijfkoppige bemanning 'echte ontdekkingsreizigers met een passie om de oceaan te beschermen'.