'Politieke loopbaan ten einde'

Braziliaans hof verbant Bolsonaro uit de politiek tot 2030

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPBraziliaans hof verbant Bolsonaro uit de politiek tot 2030
RTL

Voormalig president Jair Bolsonaro van Brazilië mag zich tot 2030 niet meer verkiesbaar stellen in de politiek. Dat heeft het Braziliaanse hooggerechtshof besloten, omdat ze het bewezen achten dat hij als president zijn macht heeft misbruikt bij de laatste verkiezingen.

Die presidentsverkiezingen verloor hij van oud-president Lula, maar in de periode daarvoor had Bolsonaro er als president alles aan gedaan om dat te voorkomen. Zo gebruikte de inmiddels 68-jarige president zijn invloed op de media volgens het hooggerechtshof op ongeoorloofde manier om zijn concurrent zwart te maken. 

Hij had als president buitenlandse ambassadeurs bij elkaar geroepen voor een overleg waarin hij de betrouwbaarheid van de stemmachines in het land in twijfel trok. De bijeenkomst, die op televisie werd uitgezonden, duurde bijna een uur en vond enkele maanden voorafgaand aan de presidentsverkiezingen plaats.

'Loopbaan ten einde'

"Bolsonaro blijft zelf volhouden dat hij onschuldig is - maar het oordeel van het hof is snoeihard", zegt Zuid-Amerika redacteur Fabio Bravo Rebolledo. "Met zijn acties heeft Bolsonaro de Braziliaanse democratie in gevaar gebracht. Daarmee lijkt de politieke loopbaan van de radicaal-rechtse Bolsonaro definitief ten einde."

Oud-president Bolsonaro leek vastberaden om president te blijven, maar verloor de verkiezingen in Brazilië. Tijdens de verkiezingsstrijd maakte we deze video.

"En er hangt hem nog meer boven het hoofd", vervolgt Bravo Rebolledo. "De rechtbank doet nog onderzoek naar de rol die de oud-president gespeeld heeft bij de bestorming van het parlement, eerder dit jaar. Als hij in die zaak wordt veroordeeld voor opruiing, kan hij in de cel belanden."

Oud-president Bolsonaro voor rechter om machtsmisbruik: forse straf dreigt
Lees ook

Oud-president Bolsonaro voor rechter om machtsmisbruik: forse straf dreigt

Lees meer over
Jair BolsonaroBrazilië