'Historisch moment'

Nederland geeft Sri Lanka en Indonesië 478 kunststukken terug

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© RijksmuseumNederland geeft Sri Lanka en Indonesië 478 kunststukken terug
RTL

Staatssecretaris Gunay Uslu spreekt van 'een historisch moment'. Nederland gaat 478 culturele objecten teruggeven aan Sri Lanka en Indonesië.

Het gaat om wat ook wel roofkunst wordt genoemd: stukken die in de tijd van koloniale bezetting onterecht in Nederlandse handen terechtkwamen. In een aantal gevallen zijn de stukken duidelijk geroofd, niet van alle objecten is dat met zekerheid te zeggen.

Het kabinet voldoet met het teruggeven niet alleen aan een verzoek van Sri Lanka en Indonesië, maar volgt ook de adviezen van een commissie die zich over deze kwestie had gebogen. Volgende week wordt een eigendomsoverdracht aan Indonesië gehouden in het Museum Volkenkunde in Leiden, de overdracht aan Sri Lanka volgt later.

'Egyptische Indiana Jones' wil Rosetta-steen terug: 'Musea moeten af van roofkunst'
Lees ook

'Egyptische Indiana Jones' wil Rosetta-steen terug: 'Musea moeten af van roofkunst'

Staatssecretaris Uslu zegt dat dit vooral een periode inluidt van nauwere samenwerking met de twee landen. "We geven niet alleen voorwerpen terug", voegt ze daaraan toe. Het gaat voornamelijk om stukken van grote betekenis, waaronder het met goud versierde kanon van Lewke en de Lombokschat met honderden stukken, waaronder sieraden.

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft zes voorwerpen in de collectie die worden teruggegeven. "Wij waarderen het besluit van de staatssecretaris en zien deze restitutie als een goede stap in de samenwerking met Sri Lanka", aldus directeur Taco Dibbits.

Kanon buitgemaakt

Onder de zes voorwerpen bevindt zich het Kanon van Kandy, uit Sri Lanka (zie foto bovenaan dit artikel). Dat is bekend vanwege zijn versiering: het is gemaakt van brons, zilver en goud en ingelegd met robijnen.

Het kanon had volgens het Rijksmuseum een ceremoniële functie. "Mogelijk werden belangrijke bezoekers van de koning van Kandy met saluutschoten uit dit kanon verwelkomd. Tijden de belegering en plundering van Kandy door troepen van de VOC in 1765 maakten Nederlanders het kanon buit." Het werd geschonken aan stadhouder prins Willem V.. Sinds 1800 bevindt het zich in de collectie van het Rijksmuseum.

In 2020 werd geadviseerd om de roofkunst terug te geven.
Lees meer over
Kunst & CultuurRoofkunstIndonesiëSri Lanka