Motie niet nu al kansloos

Oppositie wil demissionair premier Rutte meteen het Torentje uitgooien

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOppositie wil demissionair premier Rutte meteen het Torentje uitgooien
RTL

Het wordt een spannende dag voor demissionair premier Mark Rutte. De voltallige oppositie wil ervoor zorgen dat hij per direct het Torentje, de werkkamer van de minister-president op het Binnenhof, moet verlaten door een motie van wantrouwen tegen hem in te dienen.

Normaal slaapt Rutte daar geen seconde minder om want de coalitie heeft een meerderheid in de Tweede Kamer. Maar in dit geval zou het wel eens verkeerd kunnen aflopen. De motie is namelijk niet bij voorbaat kansloos.

Het kabinet viel vrijdagavond over asielafspraken en is nu demissionair. Het Kamerreces was toen al begonnen. En, naar verluidt, zijn sommige Kamerleden, ook van de coalitie, meteen met vakantie gegaan. Normaal regelen partijen onderling dan dat voor- en tegenstemmers tegelijk weg zijn. 'Gepaird' heet dat. Maar wat als iemand zich niet aan de afspraak houdt en toch komt stemmen? Dan kan dat doorslaggevend zijn.

Eeuwige roem

Een ander spannend punt is of de coalitiepartijen al hun Kamerleden in de hand hebben. Bij de VVD zal dat wel lukken. Maar Ruttes keiharde opstelling tijdens de onderhandelingen over de asielproblematiek vorige week woensdag en de weigering op het laatste moment water bij de wijn te doen, heeft hem niet populairder gemaakt bij de andere coalitiepartijen, D66, CDA en ChristenUnie.

Ook Jesse Klaver sprak duidelijke taal op Twitter:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Bovendien komt een deel van de huidige Kamerleden uit de coalitie natuurlijk nooit meer terug in de landelijke politiek, dus deze stemming kan voor elk van hen een moment van eeuwige roem opleveren", zegt een ingewijde van de coalitie.

Mislukt migratiepakket: deze maatregelen kwamen op tafel
Lees ook

Mislukt migratiepakket: deze maatregelen kwamen op tafel

Mocht de motie van wantrouwen inderdaad worden aangenomen, is onduidelijk wat er vervolgens in het Torentje gebeurt. Rutte moet dan aftreden, maar de VVD kan een opvolger voordragen. Pas als naast Rutte ook alle andere tien bewindspersonen van de VVD opstappen, komt in zicht dat bijvoorbeeld demissionair vicepremier en D66-leider Sigrid Kaag naar het Torentje verhuist. Zij is nu demissionair minister van Financiën.

'Onmin nog nooit zo groot'

"Of de motie het haalt is te vroeg om te voorspellen", zegt politiek redacteur Stephan Koole, "maar de onmin in de Tweede Kamer tegen Mark Rutte, de man die al bijna 13 jaar premier is, was nog nooit zo groot als nu. En dat zou kunnen betekenen dat, mocht hij VVD-lijsttrekker worden, hij de campagne niet vanuit het Torentje zal kunnen regisseren."

Na de val van het kabinet willen GroenLinks en PvdA samen optrekken in de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Leden kunnen aankomende week stemmen over het voornemen om met één gezamenlijke lijst mee te doen.
Lees meer over
Mark RutteVVDCDAD66ChristenUnieNederlandse politiek