Blokverwarmer moet soms jaar wachten op energiecompensatie

Huurders en huiseigenaren met blokverwarming blijven maar wachten op energiecompensatie. Zo'n 700.000 huishoudens hebben blokverwarming en komen in aanmerking voor compensatie. Na lang soebatten is er eind 2022 ook voor deze groep een regeling bedacht. Maar nu blijkt dat je soms wel een jaar moet wachten op je geld, terwijl andere huishoudens de compensatie al lang op hun rekening hebben staan.
Dat betekent dat sommige mensen met een torenhoge energierekening veel later gecompenseerd worden dan ze hadden verwacht.
Zodra de aanvraag is ingediend én goedgekeurd kan het nog 13 tot maximaal 26 weken duren voor het geld door de overheid wordt gestort. Huurders moeten bovendien wachten tot hun huisbaas de compensatie vervolgens overmaakt of verrekent.
In de Tweede Kamer is lang gesproken of en hoe mensen met blokverwarming of stadsverwarming compensatie kunnen krijgen voor hun hoge stookkosten. Ze hebben namelijk geen eigen cv-ketel, maar zijn aangesloten op een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting. Ze hebben ook geen individuele keuze met welke energieleverancier ze in zee gaan, dat regelt hun huisbaas of Vereniging van Eigenaren (VvE).
Verschillen
Op 25 april werd de langverwachte compensatieregeling voor mensen met blokverwarming opengesteld door de overheid. Voor 2022 en het eerste half jaar van 2023 ligt het compensatiebedrag tussen 307,63 euro en 786,45 euro. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van of je een kamer of zelfstandige woonruimte hebt en of je gas/blokwarmte of een elektriciteitsaansluiting hebt.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Heb je zowel collectieve blokwarmte als blokelektriciteit dan kun je voor de eerste zes maanden van dit jaar maximaal 1517,58 euro krijgen.
Voor de tweede helft van 2023 zijn de bedragen lager, omdat de energieprijzen inmiddels zijn gedaald. De minimale compensatie ligt tussen 77,33 euro en 276,76 euro, maar die bedragen kunnen dus ook nog omhoog gaan als de energieprijzen onverhoopt weer stijgen.
Tot en met 30 september aanvragen
Een individuele bewoner kan de compensatie niet zelf aanvragen, maar is afhankelijk van degene die het contract voor de blokaansluiting heeft afgesloten met de energieleverancier. Dat is in veel gevallen de verhuurder of het bestuur van een Vereniging van Eigenaren. Zij hebben tot en met 30 september de tijd om hun verzoek tot compensatie in te dienen.
RTL Z sprak verschillende mensen die merken dat hun verhuurder of VvE weinig haast maakt met het indienen van zo'n aanvraag. Zeker bij grote complexen met honderden appartementen kost het veel tijd om alle gegevens van bewoners aan te leveren. Dat is veel werk en er staat voor de aanvrager slechts een vergoeding van 8,62 euro per huishouden tegenover.
Wie wél snel een aanvraag indient moet soms alsnog lang wachten. De regeling is zo ontworpen dat het wel 13 weken kan duren voordat en compensatie wordt overgemaakt. En die termijn kan nog eens worden verlengd. Dat betekent dat het maximaal 26 weken kan duren voordat de eigenaar geld krijgt.
'In het slechtste geval zie je pas in 2024 je geld'
Dit duurt bewoners met blokverwarming veel te lang. In het slechtste geval zie je pas in 2024 je compensatie tegemoet, terwijl de regeling is opgetuigd om de hoge energierekening van 2022 te compenseren. Andere huishoudens zijn al lang op andere manieren gecompenseerd voor de hoge energieprijzen. Op Twitter doen gedupeerden hun beklag.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
'Compensatie direct verrekenen'
"Het voorschot dat u maandelijks heeft betaald en de vergoeding trekken we van uw jaarkosten 2023 af. Op uw afrekening servicekosten die u vóór 1 juli 2024 ontvangt, staat uw vergoeding", staat in een mail die een verhuurder aan bewoners heeft gestuurd.
Ook de Woonbond krijgt hierover klachten binnen. Veel consumenten krijgen de compensatie pas als de overheid het bedrag heeft overgemaakt op de rekening van de aanvrager of het wordt pas verrekend met de jaarafrekening. Het wordt niet per direct verrekend met het te betalen voorschotbedrag.
"Dat is niet de bedoeling van de regeling", laat woordvoerder Mathijs ten Broeke van de Woonbond weten. "Je moet de compensatie direct verrekenen met het voorschotbedrag en niet pas wachten bij de jaarafrekening."
Jouw ervaringen
Heb je zelf blokverwarming en wil je vertellen over jouw ervaringen met je VvE, huisbaas of de overheid? Stuur een mail naar de redactie.