WHO past advies aspartaam niet aan na vragen over kanker
De maximale hoeveelheid aspartaam die een volwassene in mag nemen (maximaal 14 blikjes lightfrisdrank per dag) blijft hetzelfde. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag. Tegelijkertijd stelt de organisatie dat de zoetstof 'mogelijk kankerverwekkend' is. Volgens de Amerikaanse voedselwaakhond FDA is dat nog geen reden tot zorg.
Enerzijds meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag dus dat er niets verandert aan de hoeveelheid aspartaam die we dagelijks mogen innemen, anderzijds concludeert de WHO dat de zoetstof 'mogelijk kankerverwekkend' is.
Het gaat om twee verschillende instanties binnen de WHO die met de twee verschillende conclusies komen. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de WHO stelt dat er 'beperkt bewijs' is dat aspartaam kankerverwekkend is. Tegelijk ziet een WHO-afdeling die zich buigt over voedingsadditieven geen reden tot bezorgdheid.
Heel zoet
Aspartaam wordt sinds de jaren 80 gebruikt in veel verschillende producten zoals lightfrisdrank, yoghurt, tandpasta en kauwgom. De stof is 200 keer zoeter dan suiker en bevat veel minder calorieën.
Francesco Branca, hoofd voedselveiligheid van de WHO, riep consumenten gisteren in een persconferentie op om te zoeken naar producten zonder suiker of zoetstoffen. In plaats van de vele gesuikerde en lightfrisdranken op de markt kunnen zij beter water drinken, zei Branca. Volgens hem is er meer onderzoek nodig naar de aspartaam.
Goedkeuring VS en Europa
Dat aspartaam in de ogen van de WHO 'mogelijk kankerverwekkend' is, komt volgens de BBC simpelweg omdat er geen overtuigend bewijs is dat het middel níet kankerverwekkend is.
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds schrijft in een reactie dat het bewijs voor een direct verband tussen aspartaam en kanker 'niet sterk' is. "Als je niet meer dan de veilige dagelijkse hoeveelheid zoetstoffen binnenkrijgt, is er geen reden tot zorgen", zegt Germund Daal van het fonds. "Om je kans op kanker zo klein mogelijk te maken, kun je het best de bewezen aanbevelingen voor minder kans op kanker opvolgen. Samengevat betekent dit: eet volgens de Schijf van Vijf, beweeg meer, behoud een gezond gewicht, drink geen alcohol en rook niet."
Bij de Amerikaanse FDA zijn ze het niet eens met de conclusie van de WHO. "Het feit dat aspartaam nu is bestempeld als 'mogelijk kankerverwekkend voor de mens' betekent niet dat aspartaam daadwerkelijk verband houdt met kanker." Ook de Europese Voedselwarenautoriteit (EFSA) noemt de populaire suikervervanger bij normaal gebruik 'veilig'.