Controlesysteem stilgelegd

'DUO kreeg wel klachten over discriminatie, negeerde meldingen'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANP / Corné Sparidaens'DUO kreeg wel klachten over discriminatie, negeerde meldingen'
RTL

Bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is in de afgelopen jaren al wél geklaagd over mogelijke discriminatie bij fraudebeschuldigingen. De dienst deed niets met deze meldingen, zeggen twee advocaten die allebei een zaak tegen DUO aanspanden vanwege de mogelijke discriminatie.

Dat schrijft Trouw vandaag. De krant sprak met de advocaten Rudolf van der Ham en Diane Pietersz, die in 2020 en 2021 bij DUO aan de bel trokken vanwege 'discriminerende criteria' en 'vooringenomenheid' in de fraudebestrijding.

Opvallend vaak migratieachtergrond

DUO ligt sinds vorige maand onder de loep na een onderzoek van NOS op 3 en Investico. Daaruit bleek dat de dienst een algoritme – dat mogelijk discriminerend is – gebruikt om fraudeurs op te sporen. Met 'zelfverzonnen' risico-indicatoren zouden studenten met een migratieachtergrond opvallend vaak worden aangewezen als mogelijke fraudeur.

Het controlesysteem werd stilgelegd en onderwijsminister Robbert Dijkgraaf kondigde een onderzoek aan.

Fraudecontrolesysteem voor studiefinanciering stilgelegd na kritiek
Lees ook

Fraudecontrolesysteem voor studiefinanciering stilgelegd na kritiek

DUO keert maandelijks aan honderdduizenden studenten studiefinanciering uit. Met het algoritme probeerde de dienst studenten op te sporen die zeggen dat ze op kamers wonen om zo een hogere beurs te krijgen, terwijl ze eigenlijk bij hun ouders wonen.

De advocaten waar Trouw mee sprak, zeggen dat ze rechtszaken tegen DUO hebben gevoerd om het gebruik van 'etnische kenmerken'. Zelf zei DUO vorige maand na het onderzoek van NOS op 3 en Investico dat er 'nooit klachten waren binnengekomen'. In een reactie zegt DUO nu dat de advocaten 'geen officiële klachten hebben ingediend'.

Ongevoeligheid 'vreemd'

Gijsbert Vonk, hoogleraar Sociaalzekerheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt tegen de krant dat hij het 'vreemd' vindt dat DUO door de toeslagenaffaire niet gevoeliger is geworden voor dit soort meldingen. "Na de toeslagenaffaire trok een spoor van vernieling door het zelfvertrouwen van publieke organisaties. Elke organisatie heeft zich afgevraagd: zijn wij onderdeel van deze dystopie? Als je dat niet hebt gedaan ben je wel een beetje blind."

Lees meer over
DUOStudiefinancieringToeslagenaffaire BelastingdienstDiscriminatie