'Stijging amper bij te benen'

Honden- en kattenpensions overvol: 'Heb er dertig gebeld, nergens plek'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Privéfoto Honden- en kattenpensions overvol: 'Heb er dertig gebeld, nergens plek'
RTL

Voor vakantiegangers wordt het steeds moeilijker een opvangplek voor hun hond of kat te vinden in deze drukke zomerperiode. Dierenpensions in Nederland puilen namelijk uit en sommige kennels hebben zelfs een klantenstop ingesteld.

Een spoedoproepje van hondenbezitter Nina Cramers uit Someren op Facebook: is er íemand die nog een goed hondenpensioen weet met plek voor haar Engelse stafford?

Normaal kan haar hond Boef altijd terecht bij hun vaste kennel in het Limburgse Ospel, die is groot en heeft altijd plek. Tot dit jaar. "Alles zit vol, kreeg ik te horen", vertelt Nina. "En ze zeiden ook dat ik me maar op het ergste moest voorbereiden, omdat de medewerker van de kennel al mensen van heinde en verre aan de lijn had gehad die óók allemaal dringend een plekje zochten."

Radeloos

Nina besloot toch wat pogingen te wagen en belde het ene pension na het andere. "In totaal heb ik er dertig aan de lijn gehad. Nergens plek. Toen had ik wel even stress, ja. Om radeloos van te worden."

Henk van Houwelingen, secretaris van de brancheorganisatie voor huisdierenpensions Dibevo, beaamt dat het heel erg druk is. Begin februari was de helft van de 200 pensions die bij Dibevo zijn aangesloten al volgeboekt voor deze periode. Veel pensions en hotels hebben een klantenstop. 

Zo ook dierenhotel Liesbosch in Breda, dat een boel telefoontjes heeft gekregen de afgelopen tijd en veel mensen heeft moeten teleurstellen. Het hotel neemt al twee jaar geen nieuwe klanten meer aan. "We zitten sinds november vorig jaar al vol voor dit jaar", laat eigenaar Slaven Markovic weten. In het hotel is plaats voor zo'n zestig tot zeventig honden. "Maar met de grote vraag zou ik zo twee kennels extra kunnen vullen."

De drukte is enerzijds te verklaren door de drukke zomerperiode, maar ook omdat er, zo stelt Dibevo, door de coronapandemie meer huisdieren bij zijn gekomen. Zo'n 80.000 huishoudens hebben in die periode een huisdier, veelal hond of kat, aangeschaft. 

Eerder maakte RTL Nieuws daar deze reportage over, in de periode waarin 'coronapups' hun intrede deden:

Coronaverschijnsel: enorme run op jonge hondjes

Maar niet alleen het aantal huisdieren is gestegen: ook het aantal dierenopvanglocaties is sinds 2016 fors gestegen, met 23 procent. In 2016 waren het er 918, nu zijn het er 1127. 

Maar, zo benadrukt de brancheorganisatie: "Daar zitten er natuurlijk ook wat tussen die het toch niet hebben gered, of niet zo groot zijn. De netto groei van het aantal beschikbare plekken is nog steeds te laag om de groei in het aantal huisdieren bij te benen." 

Aanbod kleiner

Dat merken ze ook bij Dierenpension Velemans in het Noord-Brabantse Oeffelt. Dat het aantal opvanglocaties maar niet stijgt, komt volgens eigenaar Leon Velemans omdat het erg moeilijk is om in deze sector een kennel te beginnen. "Het is lastig voor kennels om een vergunning te krijgen. Het grootste struikelpunt is geluidsoverlast: als je een locatie hebt waar je wilt beginnen, dan is het snel zo dat bewoners een klacht indienen."

"Het aanbod is inderdaad kleiner geworden omdat men geen opvolger kan vinden en gemeentes geven niet altijd een vergunning af voor een nieuw pension", zegt Markovic van dierenopvang Liesbosch. "Hier in Breda kregen wij wel een vergunning, bijvoorbeeld, maar verderop in Etten-Leur lukte het collega's niet."

Coronapups en -katten ter adoptie: 'Mensen moeten weer naar kantoor'
Lees ook

Coronapups en -katten ter adoptie: 'Mensen moeten weer naar kantoor'

"Mensen willen zo'n bedrijf liever niet in hun omgeving", beaamt ook Van Houwelingen van Dibevo. 

Het kenneltekort zorgde er onder andere voor dat bij Dierenhotel La Parada in het Brabantse Budel-Schoot de telefoon niet alleen vaker roodgloeiend stond, maar ook veel eerder dan normaal. "We merkten dat de reserveringen eerder kwamen dan anders, mensen willen zekerheid dat ze een plekje hebben." Met als gevolg dat het hotel mensen die nu nog bellen, moet teleurstellen. "We zitten echt vol, we mogen maar een bepaald aantal honden hebben."

Inmiddels is Nina – of, nou ja, haar hond – voorzien van een plek. "Ik heb een nieuw pension gevonden in Deurne, het is deze week pas geopend, dus ik heb geen idee hoe het er zal zijn, maar het zag er nieuw uit, en Boef heeft in elk geval een plekje. Gelukkig maar."

Lees meer over
HuisdierenDierenwelzijnVakantieLink in bio