Bestorming Capitool

Aanklacht tegen Trump voor poging om verkiezingsuitslag om te draaien: 'Dit is ongekend'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Aanklacht tegen Trump voor poging om verkiezingsuitslag om te draaien: 'Dit is ongekend'
RTL

De Amerikaanse oud-president Donald Trump wordt aangeklaagd voor pogingen om het resultaat van de presidentsverkiezingen in 2020 om te keren. "Het is niet de eerste strafrechtelijke vervolging van Trump maar wel de belangrijkste", zegt RTL Nieuws-correspondent Erik Mouthaan. "Dit is ongekend."

De aanklacht komt voort uit het onderzoek van speciaal aanklager Jack Smith naar pogingen door Trump om de verkiezingswinst van zijn Democratische rivaal Joe Biden ongedaan te maken. Ook zijn zes niet nader genoemde medeplichtigen aangeklaagd. "De bijzonder aanklager schrijft klip en klaar in zijn aanklacht dat Trump 'leugens verspreidde' om de macht te behouden", zegt Mouthaan.

Dit zijn gevolgen van de historische aanklacht tegen Trump
Lees ook

Dit zijn gevolgen van de historische aanklacht tegen Trump

Trump, momenteel koploper om opnieuw presidentskandidaat te worden in het Republikeinse kamp, zou zich volgens een zogeheten grand jury schuldig hebben gemaakt aan vier misdrijven, waaronder 'samenzwering om een officiële procedure te hinderen'. "Dit is een historische gebeurtenis", vertelt Mouthaan: "Het is ongekend om te zien dat een oud-president wordt aangeklaagd voor 'een samenzwering om de uitslag van de verkiezingen ongedaan te maken."

Aanval Capitool

De aanklacht hangt ook samen met de aanval op het Capitool door Trumpaanhangers op 6 januari 2021 die vijf mensen het leven kostte. Trump had zijn aanhangers opgeroepen naar het Capitool te marcheren. Hij greep niet in toen de bestorming helemaal uit de hand liep. De demonstranten wilden voorkomen dat Joe Biden officieel werd aangewezen als nieuwe president.

Eerder maakten we deze video over de bestorming van het Capitool en de rol van Trump daarbij.

Trump moet op 4 augustus voor de rechter verschijnen in Washington. "We begeven ons nu in totaal onbekend terrein voor de Amerikaanse politiek", vertelt Mouthaan. "Trump is koploper voor de Republikeinse nominatie. Hij zal tijdens het verkiezingsjaar voor de rechter staan."

'Gestoorde aanklager'

Kort voor het nieuws bekend werd kondigde Trump de aanklacht aan op zijn sociale medium Truth Social. Daarin heeft hij het over de 'gestoorde' speciaal aanklager Jack Smith en over een valse aanklacht. Smith klaagde Trump al aan voor het meenemen en achterhouden van vertrouwelijke documenten uit het Witte Huis. Dat was de eerste keer dat een oud-president op dergelijk hoog niveau werd aangeklaagd.

Lees meer over
Donald TrumpJoe BidenBestorming CapitoolVerenigde Staten