Correspondenten over extreem weer: 'Wil ik wel in Italië een huis kopen?'
Overstromingen, bosbranden en hitterecords: de berichten over weersextremen in Europa houden maar niet op deze zomer. Voor fotografen is dat de kans om unieke plaatjes te maken. Wij zetten in dit artikel de opvallendste op een rij. En we spreken met onze correspondenten, die hun privéleven soms aanpassen aan het extreme weer. "Ons kind kan in de zomer niet tussen 12 en 6 uur overdag buitenspelen."
Slovenië: Nederlanders komen om
Hoe extreem het weer kan zijn, weet onze Italiëcorrespondent Anouk Boone maar al te goed. Ze is net terug van een werkreis naar buurland Slovenië, waar ze meerdere dagen verslag heeft gedaan van de overstromingen in dat land. Die waren behoorlijk heftig. Twee Nederlanders kwamen erbij om. En ook de infrastructuur had flink te lijden.
Italië: Allerlei extremen gezien deze zomer
"In Italië zelf is er op het gebied van weersextremen en natuurgeweld ook een heleboel gebeurd", zegt Boone. Zo steeg het kwik deze zomer op de eilanden Sardinië en Sicilië naar zo'n 45 graden. En ook in de hoofdstad Rome was het af en toe niet uit te houden.
Het tegenovergestelde gebeurde ook. Het Italiaanse zomerseizoen begon met zware overstromingen in de regio Emilia-Romagna in het noorden van het land. "Dat was voor mij als correspondent een logistieke uitdaging. Ik heb daar op wegen gereden met scheuren erin en overal waren afzettingen", zegt Boone. "Andere wegen leken simpelweg verdwenen. Het enige wat overbleef was een modderpoel."
En niet te vergeten het noodweer rond het Gardameer laatst. De hagel kwam er met bakken uit de hemel. En niet zomaar hagel; op veel plekken waren de hagelstenen zo groot als tennisballen. Veel auto's raakten zwaar beschadigd. Op andere plaatsen kwam de hagel in iets kleinere vorm naar beneden.
Al met al dus een roerige tijd in Italië qua weer. "De laatste jaren is het eigenlijk telkens raak", zegt correspondent Boone. "Het is zelfs zo dat ik niet te veel vakantie opneem in de zomer, omdat ik weet dat het een drukke maand gaat zijn en ik erop uit moet om verslag te doen van een natuurramp."
"Als een ramp plaatsvindt, dan voel je de urgentie dat je daar wilt zijn. Je wilt uitzoeken wat er is gebeurd. Dat is soms moeilijk. Bij overstromingen kom je bijvoorbeeld heel veel mensen tegen van wie in een klap het leven op z'n kop staat. Als er geen doden zijn, dan is er wel heel veel materiële schade. Huizen, auto's, hele levenswerken worden door het water meegenomen."
Al die rampen zorgen ervoor dat Boone ook haar eigen leven aanpast. "Ik zou op een gegeven moment graag een huis willen kopen. Maar waar koop ik dat dan? Wil ik dat überhaupt wel in Italië met al die weersextremen? Een idyllisch huis naast het water klinkt leuk, maar naast een rivier ga ik niet wonen vanwege het overstromingsgevaar. En het huis moet ook hittebestendig zijn."
Spanje en Portugal: 's middags blijven mensen binnen
Dat aanpassen van je eigen leven komt Richard Hogenkamp, onze correspondent in Spanje en Portugal, bekend voor. Sinds half december woont hij samen met zijn Spaanse man en kind in Madrid. "Toen we naar een appartement zochten, was een airco een vereiste. Die gebruiken we nu overigens niet veel, maar hij moet toch af en toe aan om de hitte eruit te krijgen."
"Mijn man is sowieso behoorlijk alert op waar een woning in Spanje aan moet voldoen. Hij weet precies wat het noorden en zuiden is. Een goed appartement ligt in de Spaanse hoofdstad juist op het noorden. Op het zuiden zit je namelijk de hele dag met de rolluiken dicht omdat je de zon moet tegenhouden."
Hoge temperaturen zijn ook niet altijd makkelijk als je een kind hebt. "Ons kind is 6 jaar en opgegroeid in Nederland", zegt Hogenkamp. "Daar kun je bij wijze van spreken elk uur van de dag buitenspelen. Maar hier moeten we haar uitleggen dat dat hartje zomer tussen 12 en 6 uur overdag niet kan. Dan blijven we binnen."
In Portugal is er op dit moment sprake van zeer hoge temperaturen. Ook zijn er bosbranden uitgebroken. Daardoor hebben 1400 mensen hun huis moeten verlaten.
Griekenland: 10 procent van Rhodos afgebrand
En zeg je bosbranden, dan zeg je Griekenland en dan vooral Rhodos. Duizenden inwoners van het eiland en toeristen werden halsoverkop geëvacueerd nadat het vuur flink om zich heen had geslagen. Dat leidde tot volle opvanglocaties.
Verslaggever Ruben Leter was voor RTL Nieuws op Rhodos. "De eerste dag dat we op pad waren, zagen we bossen die helemaal waren afgebrand. Dat gebeurde uiteindelijk bij 10 procent van het hele eiland. We reden een berg op en bovenaan hadden we een panoramabeeld van het landschap. Alles was zwartgeblakerd. Het was tragisch en onwerkelijk om te zien."
"De volgende dag kwamen we in een dorp terecht waar gevochten werd tegen het vuur. Hoewel de wind gunstig leek te staan, kwam het vuur steeds dichterbij. Toch bleven de mensen, omdat ze wilden helpen. Er werden vliegtuigen ingezet en er werd met takken gesleept om de richting van het vuur te beïnvloeden. Het lukte niet, het vuur bereikte het dorp toch. Dat was heel aangrijpend."
Scandinavië: Hans houdt huis
Tijdens deze zomer kwamen er ook nog wat stormen voorbij. De afgelopen dagen waren de Scandinavische landen de klos. Storm Hans trok voornamelijk over Noorwegen en Zweden. In dat laatste land ontspoorde een trein. In Noorwegen waren er heel veel aardverschuivingen en modderstromen.
Nederland: zwaarste zomerstorm ooit gemeten
En ook Nederland is er niet ongeschonden vanaf gekomen. Op 5 juli trok de zwaarste zomerstorm ooit gemeten over ons land. Die kreeg de naam Poly en hield vooral in de regio Haarlem huis. In de Noord-Hollandse hoofdstad overleed een vrouw toen er een boom op haar auto viel. Er zijn kort gezegd maar weinig landen in Europa die de zomer zonder weersextremen doorkomen.
Wat zit er achter die weersextremen?
Deze zomer zien we dat het erg heet is op drie verschillende plekken op aarde: het zuiden van Noord-Amerika, het zuiden van Azië en ook Zuid-Europa. Op het grensvlak van die warme plekken en de koele lucht eromheen, kunnen hele zware onweersbuien ontstaan. De warme lucht stijgt op, koelt af en dan ontstaan buien. Met soms dus ook grote hagelstenen en zware windstoten.
"Het past heel erg in het opwarmende klimaat", zegt Reinier van den Berg van Buienradar. "Weersystemen kunnen krachtiger worden en bij hoge temperaturen meer vocht verdampen. Er komt zo meer water in de lucht. En dat water komt bij die buien in korte tijd massaal naar beneden, met alle gevolgen van dien."