Noodkreet

Kittens deze zomer extreem vaak gedumpt: 'Moet nú iets gebeuren'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Dierenambulance Den HaagKittens deze zomer extreem vaak gedumpt: 'Moet nú iets gebeuren'
RTL

Een doos met een moederpoes en zes kittens op straat. Deze vondst werd afgelopen weekend gedaan door de Dierenambulance Den Haag. Dit staat niet op zich, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs verschillende dierenambulances en -opvangcentra in Nederland. Vooral kittens worden deze zomer 'extreem vaak' gedumpt. "Wij krijgen volop signalen dat de asiels overvol zitten."

"Wij bestaan dik 50 jaar, maar hebben nog nooit zo vol gezeten. Dit jaar is het echt heel erg", zegt woordvoerder Linette Eveleens van de dierenambulance in Den Haag. In hun hospitaal vangen ze normaal gesproken alleen gewonde en zieke katten op, maar nu ook gedumpte kittens die gezond zijn. De reden: de asiels zitten overvol. "Normaal kunnen dertig katten in ons hospitaal blijven, maar nu zijn het er meer dan honderd. En dat aantal lijkt niet af te nemen."

Eveleens vermoedt dat het grote aantal gedumpte kittens het gevolg is van corona. "Veel mensen dachten toen: oh leuk, we nemen een kat. Maar eigenaren hebben hun kat toen niet laten steriliseren of castreren. Het resultaat daarvan loopt nu op straat", zegt ze.

Gewend aan mensen

Maar, wat ook opvalt, is dat de gevonden kittens ouder zijn dan in vorige jaren én dat ze gewend zijn aan mensen. "Het zijn geen verwilderde katten."

Het grote aantal gedumpte kittens is mogelijk het gevolg van corona, toen veel mensen een huisdier namen.© Dierenambulance Den Haag
Het grote aantal gedumpte kittens is mogelijk het gevolg van corona, toen veel mensen een huisdier namen.

Gerrit de Boom van de dierenambulance in Vianen noemt dat 'een heel slechte ontwikkeling'. "Onze angst wordt bewaarheid. Mensen nemen een kitten, want denken 'een pretnestje is leuk', maar vergeten dat tegelijkertijd nog eens duizenden kittens worden geboren. Nu willen ze op vakantie, maar zitten de pensions vol of vinden ze die te duur. Dus denken ze: dan maar op straat."

In het dierenasiel in Gorinchem is het deze zomer zelfs zo druk dat de vergaderruimte wordt gebruikt voor de opvang van kittens. Volgens beheerder Cora Rikkelman zijn er dit jaar al zo'n veertig kittens meer binnengekomen in vergelijking met vorig jaar. "Vorig jaar zag ik het probleem al aankomen, maar dit jaar is het absoluut erger geworden. Ook mankeren de kittens bijna allemaal iets. Ze hebben snotneuzen, ontstoken ogen, diarree, noem het maar op."

Volgens Rikkelman worden, gekeken naar alle dieren, kittens het vaakst gedumpt deze zomer. Op nummer twee komen konijnen. Ook zij noemt de coronatijd als oorzaak, 'toen iedereen genegenheid wilde van een huisdier'. 

Landelijke database

Stichting Dierenlot, die in totaal zo'n 300 dierenopvangcentra en dierenambulances ondersteunt, herkent het probleem. "We horen continu noodkreten", zegt woordvoerder Daniella van Gennep. "We zien dat kittens massaal worden gedumpt, maar ook konijnen, knaagdieren en schildpadden." 

De stichting pleit daarom voor de komst van een landelijke database voor dieren, zodat er een goed inzicht komt in de oorzaken. "Nu worden er steeds verschillende redenen gegeven voor de overvolle asiels", zegt ze. "Bijvoorbeeld dat het komt omdat er meer huisdieren worden gedumpt door corona of door gedragsproblemen bij dieren óf door de pensions die vol zitten vanwege de vakantietijd. Maar harde data hebben we niet."

Gedumpte katten voor een asiel, met een briefje. 'Wij zoeken een goed huisje, bedankt, sorry'. © Dierenlot
Gedumpte katten voor een asiel, met een briefje. 'Wij zoeken een goed huisje, bedankt, sorry'.

Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren stelde begin deze maand Kamervragen over de overvolle asiels. "Als de minister in 2018 de wens van de Tweede Kamer had uitgevoerd, was het probleem veel minder geweest. De Kamer stemde toen vóór een motie van de Partij voor de Dieren om te kijken naar een verplichte bedenktijd voor de aanschaf van huisdieren. Met zo'n bedenktijd breng je het aantal impulsaankopen flink omlaag. Maar de minister heeft tot nu toe geweigerd om hiernaar te kijken", laat Wassenberg in een reactie weten aan RTL Nieuws. "Dat is enorm frustrerend. En je ziet waar het toe leidt: opnieuw enorme aantallen afgedankte en gedumpte huisdieren." 

Ook pleit de PvdD voor een chipplicht voor katten, net zoals al jaren geldt voor honden. In januari van dit jaar besloot minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat ook alle huiskatten in Nederland moeten worden gechipt en geregistreerd.

De PvdD juicht dat toe. "En zal ook de komende periode blijven aandringen om het snel te regelen", zegt Wassenberg. Met de chipplicht wordt het bijvoorbeeld makkelijker om de eigenaar van een gedumpte kat op te sporen. 

Stichting Dierenlot hoopt ook dat die chipplicht er snel komt. Ook pleit de stichting voor een castratieplicht voor katten.

'Het regent kittens'

Ook in andere delen van het land, van Zwolle tot Breda, vragen dierenasiels en -ambulances om hulp. 'Het regent kittens', schrijft dierenasiel Zwolle op Twitter. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Hetzelfde geluid klinkt uit het dierenopvangcentrum in Breda, waar dit jaar al 80 kittens zijn geboren. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat er 38.

Pleeggezinnen voor kittens

De redenen voor de enorme hoeveelheid gedumpte kittens lopen dus sterk uiteen, maar de asiels zitten er vol mee. Omdat het zo druk is, zijn asiels dan ook op zoek naar pleeggezinnen. Onder meer Dierenopvang Amsterdam (DOA) en dierenambulance en hospitaal Den Haag doen deze oproep. 'Het dier gaat uiteindelijk altijd terug naar ons dierenhospitaal, maar dan wel met een grotere kans op plaatsing, mede dankzij jouw zorg', staat op de website van dierenambulance Den Haag. En naast pleeggezinnen zijn asiels ook altijd op zoek naar mensen die een dier willen adopteren.

Lees meer over
DierenambulanceDierenDierenwelzijnKatDierenmishandelingDierenartsLink in bioEditie NL Link in bioDen Haag