Nieuw Sociaal Contract

Pieter Omtzigt doet met eigen partij mee aan de verkiezingen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPPieter Omtzigt doet met eigen partij mee aan de verkiezingen
RTL

Pieter Omtzigt gaat aan de komende verkiezingen voor de Tweede kamer meedoen met zijn eigen partij. Gisteravond maakte hij bekend dat hij de knoop definitief heeft doorgehakt en zijn partij, Nieuw Sociaal Contract, bij de notaris heeft laten registreren.

Omtzigt verliet twee jaar geleden het CDA en ging na een burn-out als eenmansfractie verder, nadat was uitgelekt dat er bij de formatiebesprekingen was gesproken over een 'functie elders' voor hem. Hij kon niet anders dan vertrekken, zegt hij, want zijn partij stond niet achter hem.

De 49-jarige Omtzigt bouwde in de jaren daarvoor een reputatie op van een vasthoudend Kamerlid. Samen met Renske Leijten van de SP speelde Omtzigt een hoofdrol in het blootleggen van het toeslagenschandaal. 

Programma rond, kandidatenlijst nog niet

Omtzigt maakte zijn besluit bekend in een interview met De Twentsche Courant Tubantia. "We zijn al een tijdje bezig met de voorbereiding", zegt hij in de krant. Het programma is al wel rond, de kandidatenlijst nog niet. 

Frits Wester: 'Andere partijen schrikken'

"Ik denk dat andere partijen hiervan wel schrikken", reageert politiek commentator Frits Wester op de aankondiging. "Uit verschillende peilingen en onderzoeken is gebleken dat hij wel 30 of 40 zetels kan halen." 

"Zijn programma is al klaar, maar zijn kandidatenlijst nog niet. Dat is wel een risico. Pieter Omtzigt kennende zal hij echt goed willen weten met wie hij in zee gaat.”

Enkele minuten na publicatie van het interview plaatste hij zelf dit filmpje:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De vraag of de oud-CDA'er een eigen partij ging oprichten hing al lang boven de markt. In een peiling werden Omtzigt 46 zetels toegedicht als hij mee zou doen.

'Geleerd van LPF en Forum'

Dat noemt hij in de krant 'niet realistisch en niet verantwoord'. "Dit land heeft geleerd van wat er met LPF en Forum voor Democratie is gebeurd. Dus nee, we willen niet in een keer naar 46 zetels", zegt hij in het interview. En mocht het onverhoopt toch gebeuren: Omtzigt wil geen premier worden, zegt hij. 

De partij zegt zich te willen gaan richten op twee hoofdthema's: 'goed bestuur' en 'bestaanszekerheid'.

'Omtzigt door verkenners in formatie meteen als probleem gezien'
Lees ook

'Omtzigt door verkenners in formatie meteen als probleem gezien'

Lees meer over
Pieter OmtzigtTweede KamerverkiezingenLink in bio