2 procent

Frans Timmermans voor wettelijk vastleggen NAVO-norm voor defensie

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPFrans Timmermans voor wettelijk vastleggen NAVO-norm voor defensie
RTL

De nieuwe lijsttrekker van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans is er voorstander van om wettelijk vast te leggen dat ten minste 2 procent van het bruto nationaal inkomen, de zogeheten de NAVO-norm, moet worden besteed aan defensie. Dat zei Timmermans vandaag tijdens een partijbijeenkomst in Den Haag.

Vorig jaar stelde de SGP voor om de NAVO-norm wettelijk vast te leggen. VVD en CDA steunden toen dat plan, maar andere partijen, waaronder PvdA en GroenLinks, niet.

Daar denkt Timmermans nu anders over, zei hij vandaag:

"We hebben decennia van het vredesdividend geleefd, en daar plukt Poetin nu de vruchten van", zei Timmermans tijdens een kennismakingsavond met leden over de Russische president.

"Dus we hebben geen keuze, voor onze geloofwaardigheid, en voor onze eigen defensie." Er ligt momenteel een initiatiefwetsvoorstel van SGP, VVD, CDA en Volt om de zogenoemde NAVO-norm wettelijk vast te leggen.

Niet alleen links

PvdA noch GroenLinks was voorheen enthousiast over dat plan. Maar voor de Russische inval in Oekraïne, waren het niet alleen linkse partijen die te weinig wilden uitgeven aan defensie, benadrukte Timmermans.

"Ik kan je één ding verzekeren. In de onderhandelingen die ik heb gedaan met rechtse partijen, is het eerste punt dat zij hebben laten vallen de defensie-uitgaven. Dus laat je niet wijsmaken dat dit alleen een punt van links is."

In de NAVO is afgesproken dat de lidstaten streven 2 procent aan de krijgsmacht uit te geven in 2024. Nederland haalt dat percentage volgend jaar, maar de jaren daarna niet.

Kabinet verhoogt uitgaven defensie fors, NAVO-norm wordt gehaald: 'Historische stap'
Lees ook

Kabinet verhoogt uitgaven defensie fors, NAVO-norm wordt gehaald: 'Historische stap'