Syriërs willen (nog steeds) dat Assad aftreedt, maakt hun nieuwe protest kans?
Al twee weken gaan Syriërs de straat op om hun onvrede te uiten. Aanleiding is de stijgende prijs van brandstof en voedsel, maar er broeit veel meer. De protesten doen denken aan 2011, toen Syriërs ook in opstand kwamen tegen Assad. En hoewel er een klein beetje hoop is, lijken ook deze protesten weinig kans te maken.
Volgens Midden-Oosten correspondent Olaf Koens zijn de huidige protesten zeker opmerkelijk. "12 jaar na dato zien we opnieuw die Syrische slogan door de straten en wordt de vlag van de Syrische revolutie gehesen. Syriërs willen nog steeds dat Assad weggaat."
Ook de Arabische Lente in 2010 begon uit onvrede over de economische situatie en de dictatoriale leiders in meerdere landen in het Midden-Oosten. In Syrië resulteerde dit in een verwoestende oorlog.
Koens: "De economie is volledig ingestort en het overgrote deel van de mensen leeft onder de armoedegrens. De waarde van de Syrische pond daalt enorm en dat voelt voor mensen heel symbolisch. Want op de nieuwe bankbiljetten staat het portret van Assad. Dus elke keer dat er geld uit je portemonnee verdwijnt, zie je de man die daar verantwoordelijk voor is."
De protesten vinden vooral plaats in de Zuid-Syrische stad Sweida. "Mensen zijn niet de straat op gegaan met als doel de brandstofprijzen omlaag te krijgen, dat is slechts de aanleiding. Ze zijn de straat op gegaan om het regime ten val te brengen. Mensen realiseren zich namelijk dat de situatie niet zal veranderen zolang de politiek niet verandert", vertelt Rayan Maarouf van Suwayda24 tegen persbureau Reuters.
Suwayda24 is vrijwel het enige Syrische medium dat verslag doet van de protesten. De staatsmedia blijven stil.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
In Sweida wonen met name Druzen, een religieuze minderheid die eigenlijk juist beschermd wordt door Assad en zich daarom eerder ook niet zo tegen hem keerde. "Dat juist zij zich nu zo uitspreken en roepen om een einde van het regime is wel bijzonder", zegt Koens. "Tegelijkertijd is dat ook de reden dat het protest een beetje wordt getolereerd. Assad doet aan machtscalculatie; hij moet ook het land een beetje bij elkaar houden. Als hij dit keihard neerslaat, wordt het protest alleen maar groter."
Assad stevig in het zadel
Het gaat in Sweida om enkele honderden demonstranten. Ook in andere steden, waaronder Aleppo en Damascus, is er (klein) protest. "Als het in die steden groter wordt, dan verwacht ik wel dat er weer geweld gaat komen", zegt Koens. Volgens lokale ngo's zijn er al tientalen mensen gearresteerd. Assad zit voorlopig nog stevig in het zadel en zijn macht lijkt nog niet te wankelen.
Sinds de oorlog in 2011 begon, zijn bijna 7 miljoen Syriërs gevlucht. "Syrië is een militaire dictatuur waar de angst regeert. De mensen die zijn gebleven zijn murw geslagen door ruim 10 jaar oorlog. Dan moet je wel heel dapper zijn om alles nog een keer te riskeren in de hoop dat er iets verandert. Syriërs hebben het jarenlang geprobeerd en het is niet gelukt. Je ziet dan ook dat mensen die gevlucht zijn hier wel een beetje hoop uit putten. Dat het misschien toch niet allemaal voor niets is geweest."
Koens merkt op dat we de laatste jaren zien dat steeds meer landen weer 'normaal' met Assad omgaan. Arabische landen doen weer zaken met hem, er worden weer ambassades geopend en de Syrische dictator is zelfs uitgenodigd voor de VN-klimaattop in Dubai dit najaar. "Dit protest laat ook zien: jullie kunnen Assad normaliseren, maar wij zijn het daar niet mee eens."