Heeft dat zin?

Duizenden aangiftes tegen chemiebedrijf Chemours vandaag ingediend

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPDuizenden aangiftes tegen chemiebedrijf Chemours vandaag ingediend
RTL

Strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq brengt vandaag zeker 2700 aangiftes tegen leidinggevenden van chemiebedrijf Chemours naar het Openbaar Ministerie. Het bedrijf zou jarenlang willens en wetens gevaarlijke stoffen in de omgeving hebben gebracht.

De aangiftes worden ingediend tegen álle feitelijk leidinggevenden van de fabriek sinds 1962 vanwege het 'opzettelijk en wederrechtelijk' in de bodem, de lucht of het oppervlaktewater brengen van schadelijke stoffen. In dit geval PFOA en GenX.

Vanochtend brengt Ficq persoonlijk de stapel aangiftes naar het OM in Amsterdam. "Het is een hele stapel. Ik ga ze persoonlijk afgeven, ook om zichtbaar te maken hoe groot het probleem is", aldus Ficq.

Misleiding

Ficq en de omwonenden hopen dat het OM strafrechtelijk onderzoek gaat doen naar Chemours, dat vroeger DuPont heette, en dat de leidinggevenden vervolgd worden. Ficq wil onder andere onderzocht hebben of Chemours vergunningen heeft gekregen op basis van misleidende informatie.

Chemiereus Chemours voor rechter na onrust over PFAS: 'Zij wísten hoe schadelijk het is'
Lees ook

Chemiereus Chemours voor rechter na onrust over PFAS: 'Zij wísten hoe schadelijk het is'

Eerder dit jaar daagden vier omliggende gemeenten Chemours al voor de rechter. De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden stellen de chemiereus aansprakelijk voor de schade aan het milieu door de lozingen van PFAS.

Daar had het bedrijf weliswaar vergunningen voor gekregen, maar ook de gemeenten denken dat Chemours en zijn voorganger DuPont toen al lang wisten hoe schadelijk die stoffen zijn en dat hebben verzwegen.

Kansrijk?

Milieujurist Tim Bleeker denkt dat de zaak kansrijk is. Hij legt uit dat voor dit strafbaar feit drie dingen moeten worden bewezen. "Ten eerste de kennis. Waren de verdachte leidinggevenden destijds op de hoogte waren van de gezondheidsrisico's van PFAS? Recent onderzoek van Zembla doet vermoeden van wel."

Ten tweede moet worden aangetoond dat de leidinggevenden hadden kunnen ingrijpen. "Waren zij bevoegd om de lozingen te voorkomen? In ieder geval de top van het bedrijf zou dit moeten kunnen doen."

Ten slotte moet in kaart worden gebracht welke maatregelen de leidinggevenden hebben getroffen. "Hebben zij geprobeerd om de schade te voorkomen? Zo niet, of als zij zelfs geprobeerd hebben dit te verhullen, dan is dat strafbaar."

Toch is het geen makkelijke zaak, want de leidinggevenden zijn niet collectief aansprakelijk. "Van iedere verdachte leidinggevende zal moeten worden uitgezocht wat zij precies wisten, konden en hebben gedaan. Het is een individuele toets. Dat wordt dus enorm speurwerk", aldus Bleeker.

Tata ook op de korrel

In 2021 stelde Ficq ook al Tata Steel aansprakelijk voor schade aan de leefomgeving in een vergelijkbare zaak. Het OM is op basis van die aangiften inderdaad overgegaan tot vervolging.

Of en wanneer de zaak ook daadwerkelijk naar de rechter gaat, is nog niet bekend. Het onderzoek van het OM is nog niet afgerond.

Lees meer over
ChemoursTata Steel