GroenLinks-PvdA wil minimumloon verhogen en miljonairsbelasting invoeren
Met een onmiskenbaar links programma met veel aandacht voor het klimaat gaat de combinatie GroenLinks-PvdA de verkiezingen in. Het minimumloon moet fors omhoog, er komt een miljonairsbelasting, en om het openbaar vervoer te stimuleren komt er een Klimaatticket van 49 euro per maand, waarmee je in de daluren onbeperkt kunt reizen.
Na de VVD en het CDA komt vandaag ook GroenLinks-PvdA met haar verkiezingsprogramma, dat als titel ‘Samen voor een hoopvolle toekomst’ heeft. Volgens lijsttrekker Frans Timmermans vragen de klimaatcrisis en de bestrijding van armoede en ongelijkheid om onmiddellijke actie. “Het is de hoogste tijd dat we samen de boel weer op de rails zetten.”
Om armoede tegen te gaan, wil GroenLinks-PvdA het minimumloon fors verhogen naar 16 euro per uur. Verder gaan mensen met een laag of een middeninkomen minder belasting betalen over het loon dat ze verdienen. Zo moet werken meer gaan lonen.
Miljonairsbelasting
Dat moet wel ergens van betaald worden. Voor wie meer dan een miljoen euro aan vermogen heeft, komt er een speciale miljonairsbelasting. En ook winsten van bedrijven wil GroenLinks-PvdA zwaarder belasten. En fossiele subsidies worden zo snel mogelijk afgebouwd.
Een ander speerpunt is het klimaat. Om het energieverbruik terug te dringen komt er als het aan GroenLinks-PvdA ligt een isolatieoffensief voor alle huizen. Mensen met lage en middeninkomens krijgen daarbij voorrang. En verhuurders worden verplicht hun huizen te isoleren. Gebeurt dat niet, dan heeft de huurder recht op een tochtkorting.
De partijen zetten, net als veel andere partijen in hun verkiezingsprogramma’s, in op herstel van vertrouwen. Het gaat daarbij om herstel van vertrouwen van de burger in de politiek, maar ook van het vertrouwen van de overheid in de burger. Zoals op het gebied van sociale zekerheid. Dat betekent volgens GroenLinks-PvdA dat als mensen een foutje maken op een overheidsformulier, ze dat nog kunnen corrigeren, zonder dat meteen een boete volgt.
Verder wordt kinderopvang als het aan de partijen ligt een publieke basisvoorziening en worden winstuitkeringen in de gezondheidszorg verboden.
De leden van beide partijen moet nog wel instemmen met het programma.
Roel Schreinemachers: 'Dik verkiezingsprogramma brengt twee visies bij elkaar'
"Dat twee partijvisies bij elkaar moesten worden gebracht is wel te zien aan de omvang", constateert politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Het is een behoorlijk dik verkiezingsprogramma geworden. De nadruk op aanpak van de klimaatcrisis zal zeker bij de GroenLinks-achterban in de smaak vallen. Bestrijding van armoede staat juist bij de PvdA al lang bovenaan het prioriteitenlijstje. Het pleidooi voor bestaanszekerheid waar ook GroenLinks-PvdA mee komt, hoor je bij veel partijen. Maar je ziet wel dat de maatregelen per partij verschillen, en ook hoe partijen dit willen betalen."