Ondanks arrestatiebevel

Lula: Poetin niet gearresteerd als hij naar volgende G20-top in Rio komt

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AFPLula: Poetin niet gearresteerd als hij naar volgende G20-top in Rio komt
RTL

Vladimir Poetin is welkom als hij volgend jaar naar de G20-top in Rio de Janeiro komt. Dat zegt de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva. De Russische president wordt dan niet gearresteerd, ondanks een internationaal arrestatiebevel tegen hem.

Lula zei dit tegen journalisten in New Delhi, waar hij is voor de huidige top van de 20 grootste economieën ter wereld. Een van de grote afwezigen bij die top is Poetin. De officiële verklaring voor zijn afwezigheid in India is dat hij 'te druk' is, maar er loopt ook een internationaal arrestatiebevel tegen hem. Dat heeft het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag in maart uitgevaardigd vanwege de deportatie van Oekraïense kinderen naar Rusland, wat een oorlogsmisdrijf is.

Verplicht tot arrestatie

Brazilië is lid van het ICC en verplicht om Poetin op te pakken zodra hij voet zet op Braziliaanse bodem, maar dat lijkt Lula niet te deren. "Wat ik kan zeggen is: als ik president van Brazilië ben en hij komt naar Brazilië, dan is er geen enkele kans dat hij wordt gearresteerd", zei hij tegen journalisten.

Van schoenenpoetser tot Amazone-beschermer: dit is president Lula
Lees ook

Van schoenenpoetser tot Amazone-beschermer: dit is president Lula

Waarom Lula niet van plan is zich aan het arrestatiebevel te houden, zei hij er niet bij. Zijn woordvoeders reageerden ook niet op een verzoek om een reactie. Wel is van Lula bekend dat hij geen kant wil kiezen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hij vindt ook dat de VS de oorlog 'aanmoedigt' en dat de VS en de EU Poetin en Zelensky er met gesprekken van zouden moeten overtuigen dat 'vrede in het belang is van de hele wereld'

Sinds de Russische inval in Oekraïne heeft Poetin Rusland nauwelijks verlaten. Hij was ook niet aanwezig op de vorige G20-top in Indonesië. En eind augustus liet hij verstek gaan op de topontmoeting van de zogeheten BRICS-landen in Zuid-Afrika, waar hij doordat Zuid-Afrika lid is van het ICC ook zou moeten worden aangehouden.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
Oorlog in OekraïneRuslandOekraïne