Gearresteerd in Dubai

Wie is Faissal, de opgepakte zoon van topcrimineel Ridouan Taghi? 

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPWie is Faissal, de opgepakte zoon van topcrimineel Ridouan Taghi? 
RTL

Faissal Taghi is opgepakt, de 22-jarige zoon van topcrimineel Ridouan Taghi. Het is een opsteker voor de politie en het Openbaar Ministerie. Maar wie is Faissal, wat deed hij? En waarom zit justitie ook achter hem aan? "Het was wachten op deze arrestatie."

De Telegraaf liet vanochtend al weten dat Faissal Taghi in augustus werd gearresteerd in Dubai, op verzoek van justitie in Nederland. Het Openbaar Ministerie bevestigt de aanhouding nu. 

Faissal Taghi is de oudste zoon van Ridouan Taghi. Vader Ridouan zit vast in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Hij wordt verdacht van verschillende liquidaties en het leidinggeven aan een criminele organisatie.

Zoon Ridouan Taghi gearresteerd in Dubai voor criminele activiteiten
Lees ook

Zoon Ridouan Taghi gearresteerd in Dubai voor criminele activiteiten

In het zogenoemde Marengo-proces is levenslang tegen hem geëist. De uitspraak in die zaak stond gepland voor oktober, maar is uitgesteld.

Sinds de arrestatie van vader Ridouan, is het Openbaar Ministerie bezig met het ontmantelen van 'zijn' criminele organisatie. Zoon Faissal was al langere tijd in beeld bij justitie. "Het was wachten op zijn arrestatie", zegt onderzoeksjournalist Koen Voskuil van RTL Nieuws. 

Tweede man

Na de arrestatie van Taghi senior in december 2019, zou Faissal de leiding van de organisatie hebben overgenomen.

Ridouan Taghi tijdens een eerdere zitting.© ANP
Ridouan Taghi tijdens een eerdere zitting.

"De oudste zoon van Ridouan Taghi kan aangemerkt worden als tweede man binnen de organisatie", schrijft het OM in het strafdossier tegen Youssef T., de oud-advocaat en neef van Taghi senior. 

Volgens het OM was Faissal Taghi bovendien bezig met een plan om zijn vader uit de gevangenis te bevrijden. "Deels nog onder de vleugels van zijn vader, wordt hij in positie gebracht door zijn vader om de organisatie aan te sturen. Hierbij gaat het onder andere om het organiseren van een uitbraak- dan wel ontsnappingspoging van Ridouan Taghi, het witwassen van geld en de handel in verdovende middelen", schrijft het OM in het dossier. 

Imperiale

Begin dit jaar bleek uit onderzoek door RTL Nieuws en FTM dat Faissal Taghi volgens justitie in Italië miljoenen euro's zou hebben ontvangen van de Italiaanse maffiabaas Raffaele Imperiale. Imperiale werd in 2021 opgepakt, eveneens in Dubai.

"Dat concludeert de politie uit pgp-gesprekken die zijn gekraakt. Met name Sky telefoons", zegt Koen Voskuil. "Daarin zie je dat Taghi junior veelvuldig contact hield met Imperiale."

De politie wist versleutelde berichten te kraken, waaruit een hoop informatie gehaald kon worden. "In dit dossier schrijft de politie die communicatie toe aan Faissal en Imperiale", zegt Voskuil. "Daarin spreken ze onder meer over ontsnappingsplannen voor pa Taghi uit de gevangenis in Vught, maar ook over geldstromen."

Uit onderschepte berichten tussen Taghi junior en Imperiale blijkt volgens justitie dat 2,5 miljoen euro daadwerkelijk bij Taghi's zoon is aangekomen. De reden van de betaling wordt niet helemaal duidelijk. Het zou gaan om een 'persoonlijke kwestie'.

Ontmanteling

"Taghi zou nog geld tegoed hebben van Imperiale, die zou dat in delen van Italië naar Nederland gestuurd hebben", aldus Voskuil. Dit geld zou met vrachtwagens van Italië naar Nederland zijn gereden, waar het door een handlanger van Taghi junior werd opgepikt. 

De arrestatie van Faissal Taghi wordt gezien als een belangrijke stap in de ontmanteling van de criminele organistie rondom zijn vader Ridouan. Waarvan Faissal Taghi precies wordt verdacht is niet bekend. Ook over zijn mogelijke uitlevering naar Nederland is nog veel onduidelijk. 

Het Parool schrijft op basis van 'ingewijden' dat een rechter in Dubai de uitlevering van Taghi junior onlangs zou hebben afgewezen, omdat de verdenkingen niet ernstig genoeg zouden zijn. Tegen die beslissing is volgens Het Parool beroep aangetekend. 

Vergismoord

Faissal Taghi is niet het enige familielid dat betrokken is bij de criminele organisatie van vader Ridouan. Zo wordt ook een andere zoon van Taghi in verschillende politiedossiers genoemd als betrokkene in de organisatie. Daarnaast zijn verschillende neven actief in het criminele milieu. 

Neef Youssef T. was enige tijd advocaat van Ridouan Taghi. Hij werd begin dit jaar veroordeeld tot 5,5 jaar cel vanwege zijn sleutelrol in de criminele organisatie. 

In april van dit jaar werd een andere neef, Anouar T., opgepakt wegens drugshandel. Jaouad F., ook een neef van Taghi, zit in Marokko een celstraf van zes jaar uit wegens deelname aan een criminele organisatie. Hij zou betrokken zijn geweest bij de 'vergismoord' op de zoon van een Marokkaanse rechter in Marrakesh in 2017.

Zo vader, zo zoon

Het is nauwelijks verrassend te noemen dat de zoon van Ridouan Taghi in het criminele milieu verzeild is geraakt.

In 2016 onderzocht de Vrije Universiteit in opdracht van de politie hoe vaak kinderen van criminele ouders zelf ook op het verkeerde pad belanden. Hiervoor werd gekeken naar de gezinnen van 25 bekende Amsterdamse criminelen.

Het resultaat was veelzeggend: negen op de tien zoons kwamen met justitie in aanraking. In meer dan de helft van deze gevallen ging het om zware vergrijpen als wapenbezit of geweldsmisdrijven. 

Een bekend voorbeeld is Baris Önder. Zijn vader Atilla Önder was een bekend figuur in het Amsterdamse criminele circuit. Baris werd in 2015 geliquideerd in Amsterdam. Zelf werd Baris verdacht van betrokkenheid bij verschillende liquidaties. 

Barry Mieremet, de zoon van de in 2005 geliquideerde crimineel John Mieremet, werd in 2008 in België veroordeeld tot 7 jaar cel vanwege een reeks misdrijven.

Ridouan Taghi was van plan te ontsnappen uit de gevangenis in Vught.
Lees meer over
Ridouan TaghiKoen VoskuilOpenbaar MinisterieCriminaliteitVerenigde Arabische Emiraten