Hoge energiekosten en coronaschulden: meer faillissementen
Van VanMoof tot Score en Scotch en Soda. Ze vielen de laatste maanden allemaal om. En ze zijn niet de enigen. Het aantal faillissementen ligt al maandenlang hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, becijfert het CBS. "Veel bedrijven hebben hoge energiekosten. Ook moeten de coronaschulden terugbetaald worden en komt de fiscus langs voor uitgestelde belasting", geeft CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen aan.
In augustus gingen 308 bedrijven op de fles. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 86. Dat zijn er 52 meer dan in juli.
Het aantal faillissementen in de handel was echter in juli relatief laag. Ten opzichte van juni was de stijging 20. Bovendien telde augustus een zittingsdag van de rechtbanken meer dan in juli en juni, aldus het CBS.
"De ene maand gaan wat meer bedrijven failliet dan de andere. Maar het aantal faillissementen ligt nog wel lager dan voor de coronacrisis", nuanceert Van Mulligen. Bij handel is de situatie het ergste, maar 'daar zijn ook de meeste bedrijven actief'.
Hoge energiekosten
"Bedrijven hebben over de hele linie te maken met hoge lasten. Denk aan de hoge energiekosten waar veel bedrijven last van hebben. En er zijn ook coronaschulden die een keer terugbetaald moeten worden. En de fiscus komt langs voor belastingen waar eerder uitstel voor gegeven is. Als bedrijven dan niet genoeg financiële reserves hebben, kan het zomaar eindigen in een faillissement", legt de hoofdeconoom uit.
Voor de individuele ondernemers die omvallen, is de situatie zorgelijk. Voor de werknemers die hun baan verliezen, is er een lichtpunt. Ze hoeven waarschijnlijk niet lang thuis te zitten.
"De arbeidsmarkt is nog steeds heel krap, dus een faillissement bij het ene bedrijf is een cadeau voor het andere bedrijf. Die kunnen weer vacatures invullen. De één zijn dood is de ander zijn brood."