OR grijpt laatste strohalm

Big Bazar nog niet bankroet: aanvragen voor faillissement geschorst

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Hollandse hoogte / Peter HilzBig Bazar nog niet bankroet: aanvragen voor faillissement geschorst
RTL

Het is nog niet over en uit voor koopkjesketen Big Bazar. De behandeling van alle faillissementsaanvragen is uitgesteld. Dat is doordat de Ondernemingsraad van Big Bazar een verzoek heeft ingediend om een deskundige te benoemen om de schulden van het bedrijf te 'herstructureren'.

Het leek een wanhoopspoging op de valreep, om een ondergang van Big Bazar te voorkomen. Maar het verzoek van de OR om een herstructureringsdeskundige te benoemen heeft er in ieder geval toe geleid dat het bedrijf meer tijd krijgt om de problemen op te lossen.

Alle faillissementsaanvragen zijn uitgesteld, bevestigt Oscar van Oorschot, advocaat van Big Bazar. Het uitstel is tot nader order, aldus Joost Konings, van incassobureau Invorderingsbedrijf, dat namens de eigenaar van een winkelpand in Goes een faillissementsaanvraag had gedaan.

Big Bazar krijgt geen uitstel om schulden te regelen, faillissement dichtbij
Lees ook

Big Bazar krijgt geen uitstel om schulden te regelen, faillissement dichtbij

Wanneer de rechter een uitspraak doet inzake het verzoek van de OR van Big Bazar is nog niet bekend gemaakt. De rechtbank kan uiteindelijk besluiten om helemaal geen herstructureringsdeskundige aan te stellen. Dan zullen de faillissementsaanvragen weer worden behandeld.

Er zijn meerdere faillissementsaanvragen ingediend. Op 21 juni ging het om totaal 12 aanvragen.

Schuldeisers

Bij het herstructureren van schulden gaat het erom dat een bedrijf met de schuldeisers tot een akkoord komt dat het maar een deel terugbetaald. Dat lijkt niet aantrekkelijk voor die schuldeisers, maar zo kan het bedrijf in kwestie mogelijk worden gered. Bij een faillissement is de kans groot dat schuldeisers nog minder van hun geld terug zien.

De eerste aanvraag voor een faillissement, namens een aantal schuldeisers, zou vanochtend om 10.00 uur worden behandeld door de rechtbank in Amsterdam. Maar deze is dus geschorst.

'Minimaal één week nodig'

Een herstructureringsdeskundige kan wat betekenen voor het bedrijf, 'als we maar tijd hebben', zegt Daniëlle Boon, woordvoerder van de OR van Big Bazar.

Er ligt volgens haar een 'prima plan', dat zou gaan over de herstructurering van schulden. Of het zoeken naar financiers daar ook onderdeel van uit maakt wil ze niet kwijt. "We hebben minimaal een week nodig", zegt ze wel.

'Unieke situatie'

"De situatie is uniek", zegt Konings. Hij zegt het nog niet eerder te hebben meegemaakt dat er een verzoek van de OR is om een herstructureringsdeskundige te benoemen, op het moment dat er een faillissementsaanvraag zou worden behandeld.

"Ik denk dat iedereen in een vacuüm zit", voegt Van Oorschot daar aan toe. 

Rechter gisteren nog afwijzend

Het verzoek van de OR om een herstructuctureringsdeskundige is opmerkelijk, omdat gisteren de rechtbank in Leeuwarden een verzoek van Big Bazar om meer tijd om tot een akkoord met schuldeisers te komen nog afwees. De winkelketen vroeg om een zogeheten afkoelingsperiode van twee weken.

Maar de rechter in Leeuwarden vreest dat er tijdens een afkoelingsperiode nog meer schulden zullen ontstaan. Verder denkt de rechter dat die gevraagde afkoelingsperiode van twee weken 'volstrekt onvoldoende' is om tot een akkoord met schuldeisers te komen.

De rechter liet gisteren al weten er weinig vertrouwen in te hebben dat Big Bazar een oplossing kon vinden om uit de problemen te komen.

Grote problemen

Big Bazar is in grote problemen geraakt. Het ziet de omzet dalen, terwijl de kosten stijgen. Het lukt Big Bazar al een tijd niet meer om alle schulden te betalen. Sommige leveranciers wachten al sinds vorig najaar op hun geld. En eigenaren van winkelpanden die Big Bazar huurt krijgen al maanden niet betaald.

Ook instanties zoals de Belastingdienst, het UWV en de Arbodienst moeten nog worden betaald. En onlangs bleek ook dat medewerkers te laat hun salaris kregen. In totaal heeft Big Bazar een kleine 30 miljoen euro aan schulden.

Al veel winkels gesloten

Dit jaar werden al verschillende filialen gesloten. Begin dit jaar waren er nog zo'n 130 vestigingen. Vooral de laatste weken gaat het snel. Inmiddels zijn er nog 103 vestigingen, waarvan 11 in België. In Nederland zijn er dus inmiddels nog 92. Dat is fors minder dan de ruim 400 die concurrent Action heeft. Action heeft zo ook meer inkoopkracht.

In geval van een faillissement van Big Bazar kunnen verhuurders op zoek naar andere huurders, die hopelijk wel betalen. Kleding-discounter Wibra heeft in ieder geval interesse in een aantal panden, zegt topman Bas Duijsens in De Telegraaf.

Lees meer over
Big BazarWinkelenRetailDetailhandelFaillissement