De aftakeling van Big Bazar: steeds meer winkels dicht
Deurwaarders op de stoep, boze verhuurders, schappen die niet meer zo goed gevuld zijn, brieven over afsluiten van energie, personeel dat soms pas op het laatste moment te horen krijgt dat hun filiaal sluit. En het aantal winkels slinkt met de dag. Het gaat slecht met Big Bazar.
Gisterochtend stonden er nog 108 winkels op de website van Big Bazar, gisteravond waren dat er nog 106 en vanochtend weer eentje minder: 105. Als je iets wilt kopen bij Big Bazar dan moet je eerst even googelen of jouw filiaal nog wel bestaat.
Van 150 naar 105 winkels
Na de overname van 50 winkels van Op=Op Voordeelshop, in 2019, waren er nog meer dan 150 winkels met 'Big Bazar' op de gevel, maar het aantal is de laatste tijd flink teruggelopen. Begin dit jaar waren er nog meer dan 130, maar inmiddels zijn er dus zo'n 25 gesloten.
Sinds kort grijpen klanten die naar Big Bazar willen mis in onder meer Asten, Harderwijk, Heerhugowaard, Rotterdam Zuidplein, Hoorn, Wormer en Schagen. De statutaire zetel van Big Bazar werd onlangs verplaatst van Amsterdam naar Leeuwarden, maar een winkel van Big Bazar is er niet meer in de Friese hoofdstad.
Nog meer sluitingen op stapel
En er staan nog meer winkels op de nominatie om te worden gesloten, vertelt een leidinggevende die niet met naam genoemd wil worden (zijn naam is wel bekend bij de redactie). Hij somt op: Nieuwegein, Winterswijk, Dieren en Klazienaveen. Volgens hem staan er straks in totaal nog eens 'zeker' acht tot tien filialen minder op de website dan nu.
Dan komt Big Bazar dus uit op minder dan 100 winkels. Dat is wel wat anders dan de 190 winkels die Heerke Kooistra, eigenaar en directeur van Big Bazar, twee weken geleden nog zei te willen hebben eind 2024.
Plotseling dicht
Soms sluit een winkel van Big Bazar vrijwel van het een op het andere moment. Zo kregen de medewerkers van de vestiging in Beverwijk een uur van tevoren te horen dat deze voorgoed dicht zou gaan, gaf Kooistra toe in een bericht op intranet van Big Bazar. En vorige week werd het filiaal in Goes plotseling leeggehaald, de verhuurder wist nog van niets.
Er zijn nu ook winkels in België, elf in totaal. Het is niet bekend in hoeverre deze worden gesloten, maar mogelijk zijn er straks in Nederland minder dan 90 Big Bazars. Ter vergelijking: concurrent Action heeft nu ruim 400 winkels in ons land en in heel Europa totaal zo'n 2400. Dan heb je heel wat meer inkoopkracht.
Concurrentie
"Maar ik weet niet of andere ketens überhaupt nog concurrentie van ons hebben, zegt de leidinggevende die niet met naam genoemd wil worden. "We hebben minder assortiment, omdat er minder geld is om spullen in te kopen."
"Bij sommige winkels die vorig jaar nog 40 containers per week kregen, komen er nu nog maar zes per week aan, dan kun je ook geen omzet draaien. En doordat er minder werd ingekocht, waren aanbiedingen niet altijd leverbaar, waardoor klanten die misgrepen op een gegeven ogenblik niet meer komen", zegt hij.
Problemen
De problemen begonnen volgens hem vorig najaar. Rond kerst, meestal een goede periode voor de retail, trok het volgens hem weer wat aan. "Maar vanaf maart is het helemaal misgegaan. De omzetten gingen steeds verder naar beneden, op een gegeven moment draaiden sommige winkels nog maar 30 procent van de omzet van een jaar eerder." Daarbij klaagde Kooistra eerder over stijgende kosten.
"Door de dalende omzetten werd er gesneden in de uren die medewerkers konden maken in filialen. Vanwege het lagere salaris dat ze daardoor konden verdienen, waren er heel wat medewerkers die opstapten. Dat leidde ertoe dat sommige filialen niet opengehouden konden worden."
Medewerkers
Op intranet schreef Kooistra onlangs dat hij 'diep respect' heeft voor de medewerkers. Ook sprak hij de hoop uit 'samen weer te kunnen bouwen aan een gezonde Big Bazar organisatie'. "Maar de medewerkers kregen over augustus niet op tijd betaald en het krijgt soms heel laat te horen wanneer hun filiaal sluit", zegt de leidinggevende die anoniem wil blijven hierover.
"De 1200-1300 medewerkers die in de winkels werken hebben zo weer een andere baan, ze hoeven maar de winkelstraat in te lopen", zegt hij.
Schulden
De openstaande schulden die bekend zijn bij Joost Konings, directeur van Invorderingsbedrijf, dat namens de verhuurder van het winkelpand in Goes het verzoek tot faillissement van Big Bazar indiende, zijn gestegen tot bijna 29 miljoen euro. Vorige week was dat nog 2,4 miljoen euro en twee weken daarvoor 221.000 euro.
Oproep
Heeft u tips of opmerkingen over Big Bazar of andere retailers? Stuur een mail naar de redactie.