Boze verhuurder winkelpand vraagt faillissement Big Bazar aan
De problemen voor Big Bazar worden groter. Een verhuurder van een winkelpand van de koopjesketen heeft genoeg van wachten op achterstallige huur. Daarom heeft een invorderingsbedrijf namens de verhuurder faillissement voor Big Bazar aangevraagd bij de rechtbank Amsterdam.
Dat zegt Joost Konings, directeur van Invorderingsbedrijf Amsterdam, die namens de verhuurder het faillissementsverzoek indiende.
Het verzoek werd ingediend namens de eigenaresse van het Big Bazar-pand in Goes. Het betreft een vrij kleine vordering van zo'n 20.000 euro aan huurschuld. "Maar we hopen via deze weg als eerste te kunnen afdwingen dat mijn cliënt haar geld terugkrijgt", zegt Konings tegen RTL Nieuws.
Het doel is dus dat Big Bazar gaat betalen en een faillissement wordt afgewend. De zitting is gepland op 29 augustus aanstaande, zo blijkt uit documenten van de rechtbank.
Forse huurachterstanden, panden ontruimd
Konings heeft inmiddels ook meer schuldeisers van Big Bazar gevonden die een eventueel faillissement kunnen steunen. Op dit moment zijn dat drie partijen, maar er worden er meer gezocht, zegt de jurist.
Vorige maand meldde RTL Nieuws dat Big Bazar flinke huurachterstanden heeft bij verschillende verhuurders van winkelpanden. Inmiddels werden er al panden in onder meer Schagen en Leeuwarden ontruimd. Big Bazar heeft het bovendien aan de stok met een Belgische ondernemer die het bedrijf een lening verschafte, maar waarop geen rente meer wordt betaald.
1600 werknemers
Big Bazar werd in 2021 verkocht door Mirage Retail, het moederbedrijf van Blokker. Volgens de website van Big Bazar werken er 1600 mensen in zo’n 122 winkels en op het kantoor in Diemen. Hoe Big Bazar er financieel voorstaat is niet duidelijk, er werden nog geen cijfers gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.
Moeilijke tijden
Big Bazar eigenaar Heerke Kooistra is niet blij met de gang van zaken, zo zegt hij in een reactie. "Een faillissement is geen incassomiddel", zegt de eigenaar die naar eigen zeggen met gemak 20.000 euro kan betalen. Volgens Kooistra wordt hij onder druk gezet op een manier waarop de wetgever het niet bedoeld heeft.
"Een schuld is een schuld en die zullen wij aflossen, maar met zo'n aanvraag doen wij niets. Die verhuurders zouden eens koffie met ons moeten drinken in plaats van naar de rechter te stappen." Volgens Kooistra werkt het hele bedrijf al maanden aan een 'transitie:' er wordt meer zelf geproduceerd, er worden winkels geopend met een nieuwe formule en de consument weet Big Bazar te vinden, zegt de ondernemer. "Dit raakt mij persoonlijk."
Tot aan de rechter
Eerder liet de Friese ondernemer al weten dat hij 'vecht voor zijn bedrijf' en dat hij af wil van de hoge huren die worden betaald voor de panden. Dat gevecht voert hij naar eigen zeggen tot aan de rechter.
Uit correspondentie van een medewerker van het bedrijf aan de verhuurder blijkt echter ook dat Big Bazar het, net als veel andere retailbedrijven, lastig heeft. De omzetten lopen terug en daarmee kunnen schuldeisers niet zomaar worden afgelost.
'Stekker eruit'
"De realiteit is dat wat de komende maanden haalbaar is aan inhaalbetaling beperkt zal zijn", zo valt te lezen in een e-mail in handen van RTL. 'De stekker eruit te trekken' is volgens de werknemer echter niet wenselijk, omdat er dan voor de schuldeisers weinig overblijft om terug te vorderen.