Koopjesketen in problemen

Betaalproblemen Big Bazar lopen op, eigenaar 'vecht voor bedrijf'

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© ANPBetaalproblemen Big Bazar lopen op, eigenaar 'vecht voor bedrijf'
RTL

Meer huurachterstanden en een dreigende rechtszaak over achterstallige rente op een lening van 2 miljoen euro. Terwijl de problemen bij koopjesketen Big Bazar zich opstapelen, vecht eigenaar Heerke Kooistra naar eigen zeggen voor zijn bedrijf. "Als dat tot negatieve aandacht leidt, dan is dat maar zo."

Met een beetje pech moet Kooistra, als eigenaar van Big Bazar, zich later deze week opnieuw verantwoorden voor de rechter over onbetaalde rekeningen. Dit keer betreft het achterstallige rente op een lening van 2 miljoen euro van de Belgische ondernemer Cor van Noordenne.

De Belgische ondernemer stapte eind vorige maand naar de rechter om te eisen dat de voorraden van het bedrijf worden geveild, zo bleek uit processtukken, ingezien door het Financieele Dagblad. De zaak is aangehouden tot 10 augustus, in de hoop op een schikking, maar staat voorlopig wel op de agenda, zo laat de rechtbank Amsterdam desgevraagd weten.

'Eindfase'

Kooistra zelf zegt tegen RTL Nieuws 'in de eindfase' van een deal te zitten. Hij wil er verder weinig over kwijt, vanwege een "zeer goede persoonlijke relatie" met de ondernemer in kwestie. De ondernemers zouden echter eerder hebben gepoogd om er samen uit te komen, maar zonder succes. Van Noordenne wil niet reageren.

De dreigende rechtszaak is het volgende hoofdstuk van de betaalproblemen bij Big Bazar. Eerder schreef RTL Nieuws over huurachterstanden bij verschillende winkelpanden. De rechter liet daarom al panden ontruimen in Schagen en Wormer. Ook in Vlaardingen en 's-Gravenzande heeft Big Bazar het aan de stok met verhuurders.

Big Bazar kampt met forse huurachterstanden, panden ontruimd
Lees ook

Big Bazar kampt met forse huurachterstanden, panden ontruimd

Inmiddels komen daar meer panden bij. De rechter bepaalde begin deze maand dat een winkelpand in Leeuwarden moet worden ontruimd vanwege een huurschuld van ruim 40.000 euro. Ook andere Friese winkels van het bedrijf verkeren in de problemen. "We accepteren geen huurstijgingen meer", zegt Kooistra in reactie op alle tumult.

Iedereen voelt de hoge inflatie aan de kassa, de retailer net zo goed, zegt de Friese ondernemer. Het leidt onder meer tot forse rente- en prijsstijgingen. "Misschien ga ik er met een té gestrekt been in, maar de hele retailsector heeft hier last van en dat moeten we doorbreken. We vechten voor ons bedrijf."

'Niemand kan zien' of Big Bazar het redt

Volgens Kooistra worden er goede gesprekken gevoerd met verhuurders, maar zorgt het er ook voor dat zaken soms tot aan de rechter worden uitgevochten. "We luisteren naar de rechter", zegt de ondernemer over alle ontruimingen en eisen tot terugbetaling. 

Gaat zijn bedrijf ten onder aan alle schulden? "Niemand kan dat zien", zegt Kooistra. "We draaien beter dan ooit en de consument weet ons te vinden", beweert hij, al zijn de cijfers niet te vinden. Er wordt geïnvesteerd in het vernieuwen van de winkels en nieuwe huurcontracten afgesloten. "Er zijn genoeg opties", aldus de ondernemer.

122 winkels

Big Bazar werd in 2021 verkocht door Mirage Retail, het moederbedrijf van Blokker. Volgens de website van Big Bazar werken er 1.600 mensen in zo’n 122 winkels en op het kantoor in Diemen. Hoe Big Bazar er financieel voorstaat is niet duidelijk, er werden nog geen cijfers gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Lees meer over
Big Bazar