Nieuw plan om begroting aan te passen: D66 wil geld voor middeninkomens
Steeds meer partijen willen de begroting aanpassen. Zo wil coalitiepartij D66 extra financiële steun voor de middeninkomens regelen tijdens het debat over de begroting voor volgend jaar, die morgen, op Prinsjesdag, wordt ingediend. Al eerder kwamen GroenLinks-PvdA en ChristenUnie met een gezamenlijk plan.
D66 wil bijvoorbeeld de arbeidskorting, een belastingvoordeel voor mensen met een baan, met een miljard verhogen. De partij wil dit zo te regelen dat mensen met een inkomen tussen het minimumloon en modaal (ruim 41000 euro) hier het meest van zullen profiteren.
Verder moeten ouders met kinderen een hogere kinderopvangtoeslag krijgen. De kosten voor kinderopvang zijn de afgelopen jaren flink gestegen, maar de toeslag niet. Daarom stellen de democraten een verhoging voor van gemiddeld zo’n 8 procent. Huishoudens verdienen volgens D66 ook een korting op hun energierekening en zouden minder energiebelasting moeten gaan betalen. Grote bedrijven die veel gas verbruiken moeten juist meer gaan betalen, vindt de partij.
GroenLinks-PvdA en ChristenUnie
De plannen van D66 komen bovenop voorstellen van coalitiepartij ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks-PvdA om de begroting voor volgend jaar voor ruim 2 miljard euro te verbouwen. De partijen willen onder meer dat het minimumloon wordt verhoogd en dat de prijsstijgingen in het openbaar vervoer ongedaan worden gemaakt.
Twee miljard
Het hele pakket van D66 kost zo’n twee miljard euro. Naast het verhogen van de energierekening voor bedrijven haalt D66 dat geld binnen door de dividendbelasting te verhogen. Ook moeten mensen met veel vermogen meer belasting gaan betalen.
Volgens D66-fractievoorzitter Jan Paternotte is extra geld voor de middeninkomens broodnodig: “Van links tot rechts hebben partijen het over bestaanszekerheid. Terecht, dat is goed, maar de politiek mag alle hardwerkende mensen met een middeninkomen niet vergeten."
Eigen plannen
Dat D66 en CU zelfstandig met plannen komen en die niet afstemmen met coalitiepartners VVD en CDA komt doordat het kabinet begin juli is gevallen. Daardoor zijn de coalitiepartners vrij hun eigen plan te trekken.
De kans is groot dat de komende dagen de verschillende partijen onderling zullen overleggen over hun plannen om te kijken of ergens een Kamermeerderheid voor te vinden is. Lukt dat, dan is de kans aanzienlijk dat dat plan ook inderdaad zal worden uitgevoerd.