Canada beschuldigt India van betrokkenheid bij moord op sikh-leider
De Canadese premier Justin Trudeau zegt dat zijn land 'geloofwaardige beschuldigingen' onderzoekt dat India betrokken zou zijn bij de moord op een prominente sikh-leider in Canada. Trudeau heeft zijn zorgen 'persoonlijk en direct' overgebracht aan de Indiase premier Narendra Modi.
"Elke betrokkenheid van een buitenlandse regering bij de moord op een Canadese staatsburger op Canadees grondgebied is een onaanvaardbare schending van onze soevereiniteit", zei Trudeau op een speciaal ingelaste persconferentie. Canada heeft een Indiase topdiplomaat het land uitgezet.
Protest tegen regering
De sikh-leider Hardeep Singh Nijjar werd in juni doodgeschoten door twee gemaskerde mannen. Hij zat in zijn auto op de parkeerplaats van een sikh-gebedshuis in Surrey, een voorstad van Vancouver. In een aantal steden, in Canada en daarbuiten, gingen sikhs daarna de straat op om te protesteren tegen de Indiase regering, waarvan ze toen al zeiden dat die verantwoordelijk was voor de moord.
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.
De sikhs zijn in India een religieuze minderheid van zo'n 2 procent van de bevolking. Sommigen van hen zijn separatistisch en eisen een eigen staat voor de sikhs. India is daar fel tegen. Dat leidde vooral in de jaren 80 tot veel geweld. In Canada woont de grootste groep sikhs buiten India.
Meer verdachte zaken
De 45-jarige Nijjar was een uitgesproken voorstander van een eigen sikh-staat. Volgens India was hij een terrorist en leidde hij een militante separatistische groep. In de maanden voor de moord op Nijjar kwamen ook al andere sikh-leiders plotseling om het leven. In Engeland stierf een prominente sikh 'onder mysterieuze omstandigheden' en in Pakistan werd een leider op straat doodgeschoten.