Meningen zijn verdeeld

Prikken tegen corona begint weer, maar lang niet iedereen gaat 'm halen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPPrikken tegen corona begint weer, maar lang niet iedereen gaat 'm halen
RTL

De tijd van uitnodigingen op geboortejaar en groots opgezette prikhallen ligt achter ons. Maar dat betekent niet dat het vaccineren tegen corona tot het verleden behoort. 4,8 miljoen Nederlanders ontvangen vanaf deze week een uitnodiging van het RIVM voor een herhaalprik. "Ik doe al het mogelijke om te voorkomen dat ik ziek word."

Lang niet iedereen komt voor deze prikronde in het najaar in aanmerking. Het gaat om mensen die volgens het RIVM 'een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona'.

De groep van 4,8 miljoen Nederlanders bestaat uit 60-plussers, mensen die ziek zijn of een verlaagd immuunsysteem hebben, zwangere vrouwen, kwetsbare mensen en zorgmedewerkers met direct patiëntencontact. Maar lang niet iedereen zal daadwerkelijk een prik gaan halen, is de verwachting.

Ria Tilburg uit Helmond gaat voor de herhaalprik.© RTL Nieuws
Ria Tilburg uit Helmond gaat voor de herhaalprik.

Ria Tilburg (72) woont in woonzorgcentrum de Ameide in Helmond. Zij gaat zeker wél voor de herhaalprik. "Ik neem de prik uit voorzorg. Ik doe al het mogelijke om te voorkomen dat ik ziek word. Daarom doe ik ook mee aan alle bevolkingsonderzoeken. Dat vind ik belangrijk en we mogen blij zijn dat dit ter preventie wordt gedaan."

Ria raakte voor zover ze weet nog nooit besmet met het coronavirus. "Mijn kinderen en kleinkinderen wel. Die zijn allemaal gevaccineerd." Over mensen die de prik niet halen, zegt ze: "Iedereen moet die keuze zelf maken. Maar ik kijk er anders tegenaan en ga daar niet over in discussie."

Aukje Westerhof uit Groningen wil geen herhaalprik.© Privéfoto
Aukje Westerhof uit Groningen wil geen herhaalprik.

Aukje Westerhof (77) uit Groningen is twee keer gevaccineerd. Ze heeft ervoor gekozen zich niet meer te laten vaccineren. "Die eerste prikken heb ik gehaald omdat we toen niks konden. Maar daarna kreeg ik corona en heb ik drie weken op bed gelegen. Dus ik hoef geen prik meer, die toch niet helpt."

Ben van der Zeijst is vaccinoloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Volgens hem beschermt het aangepaste vaccin je acht keer beter dan de vorige vaccins. En is het dus zinvol om de prik te halen als je in de risicogroep valt. "Maar de meerwaarde is wel minder groot dan bij de eerste vaccins", voegt hij eraan toe. "Veel mensen hebben al meer prikken gehad en zijn dus goed beschermd."

Van der Zeijst denkt dus dat het aanbieden van het coronavaccin 'minder urgent' wordt. "De basisimmuniteit is vrij hoog. Dus dit hoeft  niet eindeloos door te gaan. Dit jaar nog wel, maar ik vraag me af of het volgend jaar nog nodig is."

De cijfers van het RIVM over het aantal besmettingen zijn tegenwoordig minder gedetailleerd dan voorheen. Er zijn nu veel minder teststraten namelijk. Hoeveel mensen er momenteel precies besmet zijn, is dus niet te zeggen. Wel kan het RIVM aan de hand van virusdeeltjes in het rioolwater zien of het aantal besmettingen toeneemt of niet.

Nieuwe cijfers

Vandaag zijn de nieuwe cijfers bekendgemaakt. In de week van 11 tot 17 september daalde het aantal virusdeeltjes in het rioolwater licht met 9 procent ten opzicht van een week eerder. 

Het dagelijks aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten steeg met 16 procent.

Vaccinaties

In Nederland hebben 12.371.902 mensen hun basisprik gehad. Dit zijn mensen die één keer gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin, of twee prikken met BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Novavax), of twee prikken met verschillende vaccins of die minimaal één prik hebben gehad en corona. Er zijn 4.182.758 mensen die een herhaalprik hebben gehad. Deze cijfers zijn actueel tot zondag 27 augustus 2023 en afkomstig van het RIVM.