Oorlog Israël

Iran ontkent Hamas te hebben geholpen bij aanval op Israël

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / SIPA Press FranceIran ontkent Hamas te hebben geholpen bij aanval op Israël
RTL

Volgens hooggeplaatste leden van Hamas en Hezbollah, beide gesteund door Iran, hebben Iraanse veiligheidsfunctionarissen geholpen bij het plannen van de verrassingsaanval van Hamas op Israël. Iran ontkent echter betrokken te zijn geweest.

Dit meldt de krant The Jerusalem Post. De Iraanse delegatie bij de VN gaf daartoe een verklaring uit.

Steunen Palestina

"De vastberaden stappen van de Palestijnen zijn een volkomen legitieme verdediging tegen zeventig jaar bezetting en verschrikkelijke misdaden van het onrechtmatige Zionistische regime", luidde de verklaring.

Ook werd in de verklaring uitgesproken dat Iran de Palestijnen zonder voorbehoud zou steunen. "Maar we zijn niet betrokken bij het Palestijnse antwoord, dat door Palestina zelf werd uitgevoerd."

Leger Israël: 1500 lichamen Hamasstrijders gevonden
Lees ook

Leger Israël: 1500 lichamen Hamasstrijders gevonden

Eerder hadden hooggeplaatste leden van Hamas en Hezbollah gezegd dat Iraanse veiligheidsfunctionarissen hadden geholpen bij het plannen van de verrassingsaanval van Hamas op Israël. Dit schreef de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

Zo zouden details van de operatie uitgewerkt zijn tijdens een aantal bijeenkomsten in Beiroet, bijgewoond door functionarissen van de Iraanse Revolutionaire Garde en vertegenwoordigers van vier door Iran gesteunde militante groeperingen waaronder Hamas en Hezbollah, zeiden ze.

'Langdurige relatie'

In een interview met CNN, dat zondag werd uitgezonden, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat de Verenigde Staten 'nog geen bewijs hebben gezien dat Iran deze specifieke aanval heeft geleid of er achter zat, maar er is zeker sprake van een langdurige relatie.'

Ook een Europese functionaris en adviseur van de Syrische regering gaf, net als de hooggeplaatste leden van Hamas en Hezbollah, aan dat Iran bij de aanloop naar de aanval betrokken was.

De aanval van Hamas kwam vanuit de Gazastrook, een gebied dat bijna helemaal door Israël is afgesloten en dat onder bestuur is van Hamas. In deze video leggen we uit wat voor organisatie Hamas is en wat hun doel is.
Lees meer over
IsraëlIranPalestijnse gebieden