'Wordt heel spannend'

Waarom het ijzersterke Israëlische leger Hamas niet zomaar verslaat

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© GettyImagesWaarom het ijzersterke Israëlische leger Hamas niet zomaar verslaat
RTL

Israëlische jongeren die onder luid gejuich aankomen op het vliegveld in Tel Aviv: het was het beeld van 2 uur vannacht. Israëliërs gaan terug naar hun land om zich aan te sluiten bij het leger. Maar hoe groot is dat eigenlijk? En hoe verhoudt dat zich tot de strijders van Hamas?

Het Israëlische leger staat bekend als een van de sterkste van de wereld, zegt oud-commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif. "Het bestaat uit 170.000 actieve militairen", zegt hij. "Plus 460.000 reservisten, van wie er 300.000 voor deze oorlog zijn opgeroepen."

De reservisten die in het buitenland verbleven, mochten vrijwillig terugkomen. Velen kozen ervoor om dat te doen, zoals te zien is op deze beelden:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

In Israël is het wettelijk verplicht om vanaf je 18de in dienst te gaan. Die diensttijd duurt twee jaar voor vrouwen en drie jaar voor mannen, tenzij vrouwen gevechtsfuncties hebben. "De enige uitzondering zijn strenggelovigen, voor hen is het vrijwillig", zegt De Kruif. "Als je klaar bent met je diensttijd, moet je als reservist elk jaar 36 dagen terugkeren om te worden geschoold."

Iron Dome

Volgens De Kruif heeft Israël 'een groot leger dat sterk is qua leiderschap en uitrusting'. "Ze hebben alles: 1600 tanks, 7.000 pantservoertuigen, kanonnen, artillerie, logistiek, geneeskundige installaties, helikopters, vliegtuigen en transportvliegtuigen. Ook beschikken ze over een systeem om inkomende raketten tegen te gaan: de Iron Dome. Dat heeft Israël zelf ontwikkeld." 

Hoe de Iron Dome werkt, zie je in de beelden hieronder:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het Israëlische leger neemt het op tegen de paramilitaire tak van Hamas, de Qassambrigade, die naar schatting beschikt over ongeveer 30.000 tot 40.000 actieve militairen. Al blijft het lastig om het totale aantal met zekerheid vast te stellen, zegt hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga. "Dat komt omdat je niet weet wie de actieve leden zijn. Zijn dat de mensen die wapens oppakken? Mensen die het financieren? De transporteurs?"

Moeilijk te herkennen

Het is inmiddels dag zes van de oorlog tussen Hamas en Israël, die afgelopen weekend begon na een verrassingsaanval van de Palestijnse terreurorganisatie. En voorlopig lijkt daar ook nog geen einde aan te komen. Het lijkt zelfs alsof beide landen afstevenen op een langdurige oorlog, waarbij ook een grondoffensief niet wordt uitgesloten.

Een explosie door Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook.© GettyImages
Een explosie door Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook.

Hoewel Israël op papier een veel sterker leger heeft dan Hamas, lijkt juist een grondoffensief in het voordeel van Hamas. "Als je gaat vechten in Gaza, heeft Israël niet zoveel aan zijn luchtwapens", zegt De Kruif. "Ze moeten dan in gevecht als man tegen man. Op meters van elkaar een gevecht uitvechten. Daarin heeft Israël technologisch geen voordeel. En dan kennen ze Gaza ook nog op hun duimpje, veel beter dan de Israëlische soldaten."

Een ander probleem voor de Israëlische soldaten is de uitrusting van Hamasstrijders. Die is er namelijk niet of nauwelijks. "Ze zijn moeilijk te herkennen", zegt Osinga. "Tenzij ze zwarte hoofddoeken om hebben, waardoor ze herkenbaar zijn, maar dat doet Hamas niet. Ze zullen juist proberen het onderscheid tussen de burgerbevolking en henzelf zo klein mogelijk te maken."

Bovendien beschikt Hamas over een arsenaal aan wapens dat lijkt op dat van een regulier land. "Ze beschikken over zelf gefabriceerde raketten voor de korte afstand", zegt Osinga."Maar ook over wapens die een bereik hebben van 150 tot 250 kilometer, waardoor ze Tel Aviv kunnen bereiken. Deze wapens hebben ze gekregen van Syrië en Iran. Ze zijn van oorsprong een terreurbeweging, maar gedragen zich als een guerrillabeweging. Het lijkt op een leger dat je normaal gesproken bij een normaal land ziet."

Israël beschikt over een meer geavanceerde krijgsmacht, meer actieve militairen en modernere voertuigen. Maar of het daarmee ook kan winnen, is nog maar de vraag. "Het gaat heel spannend worden", zegt De Kruif.

Wie is Hamas eigenlijk, en wat is de Gazastrook? Dat leggen we uit in deze video.
Lees meer over
Benjamin NetanyahuHamasIsraëlPalestijnse gebieden