Vrijlating gegijzelden Israël ver weg: 'Enige machtsmiddel in handen van Hamas'
Hamas heeft een verontrustende video verspreid waarin een 21-jarige gegijzelde vrouw vraagt om haar vrijlating. Ze is een van de 199 mensen die volgens het Israëlische leger zijn ontvoerd naar Gaza. Wat moet er gebeuren om hen vrij te krijgen? Onderhandelingsexperts zijn somber over een snelle oplossing.
In de video is de 21-jarige Mia Schem te zien. Ze is door Hamas-militanten ontvoerd tijdens de gewelddadige aanval op een muziekfestival in het zuiden van Israël waar zeker 260 bezoekers zijn vermoord. De jonge vrouw lijkt een medische behandeling aan haar arm te krijgen. In het vervolg van de video kijkt ze recht in de camera en spreekt ze in het Hebreeuws.
"Op dit moment ben ik in Gaza", zegt Mia in de video. Ze vertelt dat ze drie uur lang in een ziekenhuis is geopereerd. "Maar ik wil erg graag dat ze me zo snel mogelijk naar huis brengen. Voor de gemoedsrust van m'n ouders en m'n broers", zegt ze. "Alstublieft, haal ons hier zo snel mogelijk weg."
Het Israëlische leger heeft bevestigd dat de jonge vrouw is gegijzeld en dat haar familie heeft ingestemd dat beelden uit de video vertoond mogen worden. Haar familie reageerde vanmiddag in een persconferentie op de beelden. "Ze lijkt veel pijn te hebben. Ik merk dat ze zegt wat zij haar opgedragen hebben."
Volgens het Israëlische leger probeert Hamas zich met het vrijgeven van de video te tonen als een humane organisatie. "Terwijl het een moordzuchtige terroristische organisatie is die verantwoordelijk is voor de moord en ontvoering van baby's, vrouwen, kinderen en ouderen."
De gijzeling van Mia en de andere 198 mensen die vorige week zaterdag zijn meegenomen naar de Gazastrook, onder wie tieners en tachtigers, speelt een cruciale rol in het vervolg van de oorlog. Hamas heeft gedreigd gegijzelden te doden als Israël burgers in de Gazastrook beschiet zonder waarschuwing. Vanmorgen kwamen bij een Israëlische luchtaanval op Gaza nog eens zeker 71 Palestijnen om het leven en raakten honderden mensen gewond.
Of en op welke manier Hamas bereid is om mensen vrij te laten is niet duidelijk. "Wanneer de omstandigheden rijp zijn", zei een woordvoerder van de al-Qassambrigade, de paramilitaire tak van Hamas die door westerse landen wordt beschouwd als een terreurgroep, maandag in een tv-verklaring.
Analisten van de gerenommeerde Britse denktank Chatham House denken dat Hamas mensen gijzelt als 'menselijk schild' bij de onvermijdelijke tegenaanval van het Israëlische leger. Ze vormen zo een soort 'verzekeringspolis' die als onderhandelingstroef kan worden gebruikt naarmate het conflict zich verder ontwikkelt. De gegijzelden geven Hamas ook mogelijkheden om foto's en video's te verspreiden om daarmee het verhaal dat de buitenwereld te zien krijgt naar hun hand te zetten. En de massale gijzeling veroorzaakt ondertussen 'pure terreur' die de levens van veel Israëliërs volledig op de kop zet.
'Emotie veel te hoog'
"Het is een bizarre situatie", zegt onderhandelingsdeskundige Tim Masselink. "Het zal heel moeilijk worden om al deze ontvoerde mensen snel terug te krijgen. Zij zijn op dit moment het enige machtsmiddel dat Hamas heeft. Zij zullen deze mensen daarom in leven willen houden. Dat is voor familieleden en vrienden bemoedigend, en tegelijkertijd erg cynisch."
Masselink ziet de strijdende partijen niet binnenkort samen aan de onderhandelingstafel zitten. "De emotie zit nu veel te hoog. Omdat de aanval van Hamas zo heftig en kort geleden is, en natuurlijk vanwege de geschiedenis die ze hebben. Dat is niet uit te leggen aan hun achterban."
De sleutel tot een oplossing ligt daarom momenteel in handen van andere landen, zegt hij. "De Verenigde Staten, Egypte, Turkije en misschien wel andere landen. Zij zullen achter de schermen een dialoog opzetten en daarbij de druk opvoeren om de ontvoerde mensen vrij te laten."
Glenn Schoen, terrorisme- en beveiligingsexpert, spreekt van een hele moeilijke situatie. "Dit type ontvoering heb ik niet eerder meegemaakt. Het is vrij uniek en daarom heel moeilijk om aan te vliegen." Een van de complicaties die hij noemt, is dat een deel van de gegijzelden uit andere landen komt of een dubbele nationaliteit heeft. "Terwijl die landen zullen aandringen op een zorgvuldige aanpak om zoveel mogelijk mensen levend terug te krijgen, staat er bij Israël druk op om heel snel te handelen."
Biden bezoekt Israël
Schoen ziet een grote rol weggelegd voor de Amerikaanse president Biden, die morgen een bezoek brengt aan de Israëlische president Benjamin Netanyahu. Dat bezoek is buitengewoon: Biden wil met het symbolische bezoek zijn steun aan Israël kracht bijzetten, en zal aandringen op humanitaire hulp aan mensen in de Gazastrook. Maar het bezoek is vanwege de onvoorspelbare oorlog die nog volop gaande is, zeker niet zonder veiligheidsrisico's.
"Het is nu afwachten wat Hamas gaat doen", zegt Schoen. "Gaan ze dreigen met het ombrengen van de gegijzelden? Gaan ze meer raketten afvuren op Israël? Welke eisen gaan ze stellen? En speelt de ook betrokken groepering Islamitische Jihad daarbij nog een rol? Het lot van de gegijzelden hangt er nu vanaf hoe snel en hard Israël gaat optreden en of Biden de boel gekalmeerd krijgt."