Niet mokken, maar afwassen: wegwerpbekers op kantoor in de ban
Volgend jaar moet elk kantoor eraan geloven, maar de Tweede Kamer geeft nu alvast het goede voorbeeld: er worden geen wegwerpbekers meer gebruikt. Al leidt dat goede voorbeeld volgens De Telegraaf tot een hoop gedoe: meer troep, meer afwas en meer irritatie bij de medewerkers. Staat ons dat allemaal te wachten?
Per januari 2024 geldt er een verbod op wegwerpbekertjes. Sommige bedrijven zijn nu al om. Zo ook de Tweede Kamer. De Telegraaf schrijft vandaag dat er voor 27 duizend euro aan mokken en glazen is aangeschaft. Dit moet op jaarbasis 50 duizend bekertjes vervangen. Maar voorlopig zorgt het alleen nog maar voor veel overlast.
In Nederland worden jaarlijks 4 miljard wegwerpbekertjes gebruikt. Daar komt vanaf 2024 verandering in. "We gaan voor steeds minder wegwerp", zegt Mariska Joustra van Milieu Centraal. "Volgens Europese regelgeving is het per 1 januari 2024 verboden om op kantoor wegwerpbekers te gebruiken. Bedrijven moeten dan gebruik maken van een mok van keramiek, glas of herbruikbaar kunststof." Recyclebare bekers gebruiken mag ook. "Maar dan moeten ze wel goed verzameld en ingeleverd worden. Vaak blijft er nog veel restafval in de bekers achter, als de ingezamelde bekers te vervuild zijn, kun je ze al niet meer recyclen."
Spoelen met koud water
Joustra raadt bedrijven aan iedereen een eigen mok te geven. "Het liefst gebruik je een beker vaker op de dag, dan kan je deze tussendoor even met koud water omspoelen. Aan het eind van de dag gaan dan alle bekers in een energiezuinige vaatwasser."
Als de bekers op deze manier gebruikt worden zijn ze volgens Milieu Centraal al na een jaar beter voor het milieu dan wegwerpbekers. "We hopen dat bedrijven en medewerkers hun verantwoordelijkheid nemen en herbruikbare bekers kiezen. Thuis gebruik je toch ook niet elke dag een nieuwe beker?"
Genoeg vaatwassers?
Bij de Mokken Fabriek in Haarlem merken ze dat er al veel bedrijven bezig zijn met de transitie. "De deadline is 1 januari, dus ze hebben nog wel even, maar veel grote bedrijven zijn er al wel mee bezig", zegt Thijs van de Mokken Fabriek tegen Editie NL. Al zitten er wel nog wat haken en ogen aan. "Als je bijvoorbeeld overgaat op porselein, zijn er dan genoeg vaatwassers?"
Ze helpen bedrijven een keuze te maken tussen plastic of porselein. "Porselein kost meer CO2 om te produceren, maar gaat langer mee dan kunststof." Hij merkt dat bedrijven het nog lastig vinden een keuze te maken. "We hebben op onze site een beslisboom gemaakt, als je die doorloopt dan kom je uit bij porselein of kunststof." Zo heeft porselein vaak een wat sjiekere uitstraling, maar gaat hard plastic vaak langer mee omdat het niet kapot valt. Een lastige keuze. "Veel bedrijven doen daarom ook een pilot met bijvoorbeeld 100 medewerkers, om te kijken wat bevalt. De echte grote bestellingen komen nog niet binnen."