Achterstand en gedragsproblemen bij kinderen door lange wachtlijsten logopedie
De wachtlijsten voor logopedie worden langer en langer. Dat komt omdat steeds meer mensen logopedie nodig hebben, terwijl er steeds minder logopedisten over blijven. De wachtlijsten zijn een groot probleem voor kinderen die logopedie nodig hebben, want zij kunnen niet meer goed meekomen op school of of krijgen te maken met gedragsproblemen. "Het is een domino-effect."
Tachtig procent van de logopediepraktijken heeft een wachtlijst. Dat blijkt uit een enquête van de beroepsvereniging voor logopedisten, die werd gehouden onder 294 praktijken. In de helft van die gevallen loopt het wachten op tot meer dan een jaar.
Hoge werkdruk en lage beloning
Het probleem is tweeledig, legt voorzitter Michel Dutrée van de beroepsvereniging NVLF uit. "De vraag is toegenomen en het aanbod is afgenomen. De werkdruk neemt steeds meer toe, tegenover een relatief lage beloning, en dat leidt ertoe dat de logopedisten díé er zijn soms weer vertrekken."
Dat is problematisch voor kinderen die logopedie nodig hebben. "Communiceren wordt steeds belangrijker in de maatschappij", zegt Dutrée. "Het is belangrijk dat een kind daar snel mee geholpen wordt. Het gaat er niet om dat hij of zij perfect Nederlands spreekt, maar de basiscommunicatievaardigheden moeten in orde zijn. Brabbelen, slissen en huiver om te spreken moet verholpen worden. Als dat niet wordt opgelost, kan het kind niet goed meekomen op school."
Hij kent zelf schrijnende voorbeelden. "Ik sprak onlangs een ouder die flink in de problemen was gekomen doordat er geen plek was voor haar kind. Die heeft daardoor gedragsproblemen gekregen. Doordat het kind zich niet kan uiten, is het gaan bijten en als gevolg daarvan van de dagopvang gestuurd. Daardoor moet de moeder nu thuis werken. Soms lukt het haar zelf niet eens om haar kind te bereiken. Uiteindelijk heb je dan nog veel zwaardere zorg nodig. Het is een domino-effect."
Achterstand
Ook Michelle Vermeulen weet hoe groot het probleem kan zijn. Haar 5-jarige dochter heeft spraakproblemen en kan zichzelf daardoor niet goed uiten. "We hebben maanden moeten wachten tot we konden worden geholpen. In de tussentijd stagneerde het niveau van mijn dochter", vertelt ze aan Editie NL.
De achterstand ten opzichte van haar leeftijdsgenoten liep steeds meer op. "Het heeft ertoe geleid dat mijn dochter een jaar extra heeft moeten kleuteren."
Het traject duurt al lang en loopt nog steeds. "Eerst moesten we twee maanden wachten op het audiologisch centrum waar haar gehoor werd getest. Daarna duurde het nog eens twee maanden voordat we konden worden geholpen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. En sinds mei wachten we op een intake bij een logopedist. Nu pas krijgen we die."
Vermeulen hoopt dat er snel een behandelplan komt. "Stel, ze moet naar het speciaal onderwijs, dan willen we dat zo snel mogelijk weten. Ik ben normaal gesproken geen fan van stempels, maar zodra je een stempel hebt gekregen kan je tenminste wel verder."
Problemen op volwassen leeftijd
Ook op latere leeftijd kan het gevolgen hebben als je niet op tijd wordt geholpen, vertelt Dutrée van de NVLF. "Bijvoorbeeld in de puberleeftijd. Maar ook als je gaat solliciteren, is het belangrijk dat je kan communiceren.
Het probleem thuis oplossen zonder logopedie, maar bijvoorbeeld met filmpjes van YouTube, is volgens Dutrée meestal geen optie. "Dat werkt vaak averechts. Dan probeer je wel wat, maar als je eenmaal bij de logopedist komt moet het kind vaak weer dingen afleren. Het is echt maatwerk."