Start nieuw seizoen B&B Vol Liefde

Liefde vinden via datingshow: 'Geen verwachtingen hebben'

·Aangepast:
© Editie NLLiefde vinden via datingshow: 'Geen verwachtingen hebben'
RTL

Het nieuwe seizoen van B&B Vol Liefde gaat van start. Het datingprogramma is naast Married at First Sight, First Dates en Lang Leve de Liefde de zoveelste tv-show waar we massaal op afstemmen. Wat maakt datingprogramma's zo leuk om naar te kijken? "Je eigen hart loopt ook weer over van liefde als je ziet dat het ze gelukt is om die liefde te vinden."

Datingprogramma's zijn wereldwijd in opmars en dat is volgens televisiedeskundige Tina Nijkamp niet zo gek. "In deze wereld is iedereen op zoek naar de liefde", vertelt Nijkamp. "Het is spannend, want gaat het lukken of toch niet?"

Het grootste en meest succesvolle Nederlandse voorbeeld is hierbij Boer zoekt Vrouw. Volgens Nijkamp ook wel 'de moeder' onder de Nederlandse datingprogramma's. "Er zijn heel veel gelukte relaties en baby's uit voortgekomen."

Nog even geduld: nieuw seizoen Boer zoekt Vrouw start later dan gepland
Lees ook

Nog even geduld: nieuw seizoen Boer zoekt Vrouw start later dan gepland

Een deel van het succes zou liggen bij een kenmerkende eigenschap die alle deelnemers bezitten: "Die mensen zijn vaak niet zo goed in communiceren, daardoor gun je die mensen echt de liefde", zegt Nijkamp. "Je eigen hart loopt ook weer over van liefde als je ziet dat het ze gelukt is om die liefde te vinden."

Lang Leve de Liefde

Voor Sanne de Leeuw van Weenen bleek een deelname aan het tv-programma Lang Leve de Liefde een schot in de roos. Daar ontmoette ze ruim twee jaar geleden haar vriend Dion.  "We wonen een jaar samen en het gaat nog steeds harstikke goed", vertelt De Leeuw van Weenen aan Editie NL.

Eerder deed de YouTuber mee aan First Dates, met minder succes. De manier van casten zou daarbij een rol hebben gespeeld. "Daar duurde de casting maar een half uur, terwijl Lang Leve de Liefde meer informatie geeft en ze ook meer tijd aan je besteden. Je hebt daardoor een beter beeld van de kandidaten."

"Voor toekomstige kandidaten adviseer ik dat ze er open in moeten gaan", vervolgt De Leeuw van Weenen. "Mensen hebben een beeld van wat ze gaan aantreffen, maar je moet juist geen verwachtingen hebben."

Sanne en Dion zijn wel de uitzondering op de regel, want hoewel datingprogramma's vaak goede tv kunnen opleveren, loopt volgens datingcoach Denise Janmaat een aanzienlijk deel van de tv-relaties op de klippen. "Het aantal stellen dat na een datingprogramma nog bij elkaar is, is wel klein, maar dat doet niet af aan het kijkplezier."

Plaatsvervangende schaamte

Volgens Janmaat is vooral het ongemak van daten leuk om naar te kijken. "Mensen voelen een soort van herkenning", licht de datingdeskundige toe. "Het is geen leedvermaak, maar eerder een soort plaatsvervangende schaamte wanneer je ziet hoe datende mensen stuntelen en om elkaar heen draaien."

"Wat ook nog meespeelt is dat je nooit echt aanwezig bent bij een date van een ander", vervolgt de datingexpert. "De voorbeelden van dates op tv kunnen dan heel waardevol zijn omdat je dan ziet hoe een ander het aanpakt."

Al is het volgens de liefdescoach wel belangrijk om rekening te houden met het feit dat het om een tv-programma gaat. "Het zijn natuurlijk gescripte programma's. En de dates zijn anders dan gewone dates waarbij geen camera's om je heen staan."

Lees meer over
Lang Leve de LiefdeB&B Vol liefdeMarried at First SightFirst DatesEditie NL Link in bioEditie NL